Elementi vanjske politike nagovješćuju neke nove vjetrove

BiH ključ regionalne stabilnosti, ali treba pomoć Europske unije

Bakir Izetbegović
23.01.2023.
u 08:54

Država koja u proteklom razdoblju nije imala ujednačen vanjskopolitički program, niti je pokazivala znakove subjektiviteta u međunarodnom okruženju, polako, ali sigurno, izdiže se iznad takvog stanja

Dobivanje statusa kandidata za Europsku uniju, jačanje diplomatskih aktivnosti sa zemljama članicama Europske unije, ali i državama okruženja, nastup novoimenovane predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto na Svjetskom gospodarskom forumu (WEF) u Davosu..., elementi vanjske politike kojima svjedočimo u vremenu nakon provedbe listopadskih izbora kao da nagovješćuju neke nove vjetrove koji bi BiH konačno mogli pozicionirati u aktivnog subjekta međunarodnih odnosa, piše Večernji list BiH.

Država koja u proteklom razdoblju nije imala ujednačen vanjskopolitički program, niti je pokazivala znakove subjektiviteta u međunarodnom okruženju, polako, ali sigurno, izdiže se iznad takvog stanja, a ključni preduvjet daljnjeg jačanja je stabilizacija unutarnjih političkih prilika u državi. Potpisani sporazum HDZ-a, stranaka "osmorke" i SNSD-a posvećen programskoj osnovi uspostave nove državne vlasti došao je u idealnom trenutku - dobivanje statusa kandidata u prosincu za BiH, osim poruke optimizma, znači i obvezu ubrzanja reformskog procesa, odnosno ispunjavanje svih kriterija iz Mišljenja Europske komisije kako bi BiH došla u poziciju da i službeno počne proces pregovaranja.

Nova energija

Na tom putu BiH treba pomoć Europske unije koja mora prepoznati obnovljeni optimizam i energiju domaćih političkih lidera, a kako je u Davosu naglasila Krišto, Bosna i Hercegovina, ali i zapadni Balkan, trebaju nedvosmislenu podršku Europske unije više nego ikada.

- Unatoč svim izazovima, Europska unija jedina je zajednica na svijetu čije su temeljne vrijednosti osnova za napredak čovječanstva i društava. Zbog toga sam ponosna na status kandidata naše zemlje, koji smo postigli 15. prosinca prošle godine, zahvaljujući angažmanu država članica i institucijama Europske unije - izjavila je predsjedateljica Krišto, izrazivši osobitu zahvalnost predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na kontinuiranoj potpori europskom putu Bosne i Hercegovine, ali i za cjelokupnu stabilnost i odnose naše regije s europskom obitelji.

Poruke o važnosti jačanja odnosa EU i BiH mogle su se čuti i tijekom susreta Krišto s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom, a pri tome je predsjedateljica Vijeća ministara naglasila zadovoljstvo postignutim iskorakom u obliku ostvarenja statusa kandidata za BiH te je u tom kontekstu istaknula zahvalnost svim europskim partnerima, državama članicama i institucijama EU-a na predanosti za ostvarenje takvog napretka, izražavajući i očekivanje za intenziviranje suradnje na svim područjima na predstojećem putu reformi.

I ovaj put Krišto je objasnila kako je stabilizacija unutarnjih prilika ključni element za postizanje sveopćeg i ubrzanog napretka, izražavajući zadovoljstvo konstruktivnim političkim dijalogom te nastojanjima za brzom uspostavom vlasti.

Ono što ohrabruje je činjenica da Bosna i Hercegovina, a to je Krišto jasno poručila, kao odgovor na globalnu krizu bira suradnju i otvorenost te je u tom kontekstu naglasila kako će novi saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine raditi na poboljšanju odnosa u regiji i intenziviranju suradnje s Europskom unijom. S obzirom na značaj stabilizacije regionalnih prilika, a sve u svjetlu novih geopolitičkih odnosa zbog stanja na istoku Europe, pozicija BiH, kao višenacionalne države o čijoj unutarnjoj stabilnosti ovisi i stabilnost okruženja, dodatno dobiva na značaju.

Konstitutivnost

U tom je smislu od krucijalnog značaja da EU prepozna i ojača svoje veze s BiH, pomogne joj u prevladavanju unutarnjih slabosti, prihvaćajući specifičnosti koje proizlaze iz njezina unutarnjeg ustroja te ju pogura, uvažavajući temeljno načelo na kojem počiva, a to je konstitutivnost triju naroda. Pri tome svakako treba uputiti na činjenicu da je novi dokument europske vanjske politike, uobličen kroz Strateški kompas, jedan važan dio posvetio Bosni i Hercegovini uz naglasak stavljen na konstitutivnost naroda. Takvo što zasluga je hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i Vlade Republike Hrvatske, a uvažavanjem natkrovljućeg načela na kojemu počiva BiH, moguće je od zemlje, koja je do listopada 2022. bila poprište brojnih institucionalnih i političkih kriza, stvoriti državu koja će već u ovoj godini napraviti korake prema otvaranju pregovaračkog procesa s EU. Jer početak pregovora, uz zajamčeno punopravno članstvo u Europskoj uniji, jamac je stabilnosti i cijelog prostora jugoistočne Europe. Usporedno s tim procesom nužno je raditi na preostalim otvorenim pitanjima iz područja izbornog zakonodavstva kako bi se do kraja omogućila realizacija načela legitimnog političkog predstavljanja.

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije