internet kupovina

BiH jedina u regiji nema zakon o elektronskoj trgovini, a 70 posto građana starijih od 15 godina koristi internet

kupovina internet
21.02.2021.
u 12:55

Izvještaj o spremnosti zemalja da se uključe u internetsku trgovinu odjela Ujedinjenih naroda zaduženog za trgovinu i razvoj UNCTAD za 2020. godinu, pokazao je da je Bosna i Hercegovina pala za šest mjesta na 70. mjesto među 152. zemlje svijeta, sa 64. mjesta u rangiranju za 2019. godinu.

I pored činjenice da online trgovina posljednjih godina, posebno u uvjetima epidemije virusa korona, bilježi drastičan rast, Bosna i Hercegovina jedina je zemlja u regiji koja još nema poseban zakon o elektronskoj trgovini. Kompletna oblast online trgovine u BiH regulirana je tek sa nekoliko članka entitetskih zakona o trgovini, što, po mišljenju potrošača, nije dovoljno, jer se njima ne govori ništa osim obveze onoga koji tako trguje da se registrira, što sigurno nije dovoljno za reguliranje ove oblasti, koja u svijetu, pa i u Bosni i Hercegovini, obara rekorde.

Nedorečen zkonski okvir

Ono što je još jedan problem u BiH jeste da se uopće ne zna obim elektronske trgovine, s obzirom na to da postojeći zakoni uopće ne definiraju, primjerica, obvezu gospodarskog subjekta da prilikom podnošenja PDV prijave razvrsta način na koji je promet ostvaren. Iako je tijekom pandemije koronavirusa internet kupovina intenzivirana širom svijeta, BiH nije napredovala u ovoj oblasti, Izvještaj o spremnosti zemalja da se uključe u internetsku trgovinu odjela Ujedinjenih naroda zaduženog za trgovinu i razvoj UNCTAD za 2020. godinu, pokazao je da je Bosna i Hercegovina pala za šest mjesta na 70. mjesto među 152. zemlje svijeta, sa 64. mjesta u rangiranju za 2019. godinu.

Ispred Bosne i Hercegovine na ovoj listi je Mauritius, a iza je Indija. Vrijednost bh. indeksa iznosila je 58,1 bod i manje je za -3,4 boda u odnosu na godinu ranije. Izvješće pokazuje da 70 posto građana BiH starijih od 15 godina koristi internet i taj među ocjenjivanim paramatrima je najbolji, izvjestio je indikator.ba.

BiH nazadovala

Najslabiji segment je pouzdanost poštanskih usluga (skor 40), dok su nešto bolji pristup sigurnim internetskim serverima (64), te udio populacije koja koristi internet i ima račun kod financijske institucije ili davatelja usluga mobilnog novca (59). Švicarska je zamijenila Nizozemsku na vrhu Unctadovog indeksa, a Europa ostaje daleko najspremnija regija za e-trgovinu. U 2019. godini 97% švicarskog stanovništva koristilo je internet. Jedine neeuropske ekonomije među prvih 10 su Singapur, rangiran na četvrtom mjestu, i Hong Kong (Kina) na 10. mjestu. Indeks ocjenjuje 152 države u pogledu spremnosti za kupovinu putem Interneta, čija je vrijednost procijenjena na 4,4 biliona američkih dolara u 2018. godini, što je 7% više u odnosu na prethodnu godinu. Među zemljama regije Hrvatska je na 25. mjestu najbolje rangirana, Slovenija zauzima 34. mjesto, Srbija je 43., Sjeverna Makedonija 52.,a Crna Gora 78.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?