sastanak statističara

BiH jedina u Europi neće imati popis 2021. godine

26.02.2019.
u 09:11

BiH će 2021. možda ponovno biti i jedina zemlja u Europi u kojoj neće biti proveden popis stanovništva, kućanstava i stanova. Ako se u najskorije vrijeme ozbiljno ne pristupi ovom pitanju, moguće je da popis izostane i 2023., odnosno deset godina nakon posljednjeg koji je proveden.

Prema neslužbenim informacijama, nedavno je u Sloveniji održan sastanak kojem su nazočili statističari zemalja zapadnog Balkana i predstavnici Eurostata, na kojem je bilo riječi o pripremama za popis, a već na samom sastanku moglo se zaključiti da, za razliku od ostalih zemalja, BiH praktički nije ni ušla u taj proces. “Nešto se događa, neke kao pripreme se rade, ali to je jako neozbiljno. Ništa konkretno se ne poduzima i izvjesniji je popis 2023. nego 2021. godine kada ga rade sve europske zemlje. Treba nam zakon koji nemamo, a gdje su ostale stvari, kao probni popis, metodologija, baze podataka...”, ispričao je izvor Nezavisnih blizak statističkim agencijama u BiH, dodajući da bi sve bilo lakše kada bi se neka sporna pitanja, kao što je nacionalnost, izbacila iz popisnice, iako “od toga neće biti ništa”.

Inače, prva stepenica u eventualnom organiziranju popisa 2021. godine trebala bi biti Vijeće ministara BiH, ali prije toga statističari bi trebali dogovoriti datum održavanja popisa, od čega barem zasad nema ništa. Nakon eventualne odluke Vijeća ministara, potrebno je izraditi zakon u nacrtu pa u prijedlogu i osigurati novac, od čega smo jako daleko.

Za razliku od BiH, većina zemalja već zna kada će organizirati popis, a i u regiji se manje-više sve zna. Srbija će, recimo, provesti popis stanovništva od 1. do 30. travnja 2021., a probni popis u travnju ove godine. I Hrvatska ozbiljno radi na ovom pitanju, pa će tako već u drugom tromjesečju ove godine donijeti zakon o popisu stanovništva, kućanstava i stanova, koji će sasvim sigurno biti 2021. godine, a koji će morati biti usklađen s pravnom stečevinom EU-a. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije