CRNADAK U TEHERANU

BiH je zainteresirana za investicije iz Irana

Crnadak
22.02.2016.
u 16:02

Bosna i Hercegovina pozdravlja ukidanje ekonomskih sankcija Islamskoj Republici Iran, do čega je došlo nakon pozitivnih pomaka u postupku implementacije obaveza iz zajedničkog sveobuhvatnog plana aktivnosti, potpisanog u Beču 14. srpnja prošle godine, rekao je ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak tijekom današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Islamske Republike Iran Mohammadom Javadom Zarifom, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ministar Crnadak je tijekom susreta sa šefom iranske diplomacije razgovarao o unaprijeđenju bilateralnih odnosa i multilateralne suradnje BiH i Irana kao i aktualnim pitanjima iz sfere međunarodnih odnosa. 

Tom prilikom Crnadak je izrazio zadovoljstvo zbog dobrih političkih odnosa BiH i Irana i očekivanje kako će službena posjeta Teheranu pozitivno utjecati na daljnje jačanje bilateralnih veza i suradnje dvije zemlje na svim poljima.

Iranskog kolegu, Crnadak je upoznao sa aktualnim prilikama u Bosni i Hercegovini i vanjskopolitičkim prioritetima i pozicijama BiH, posebno o napredovanju zemlje na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Između ostalog, izrazio je zainteresiranost BiH za nastavak razmjene posjeta na visokom i najvišem nivou i razvoj parlamentarne suradnje sa Iranom, daljnje ugovorno reguliranje odnosa dvije zemlje i posebnu zainteresiranost za razvoj ekonomskih odnosa sa Iranom.

Ministar Crnadak je pozdravio i održavanje 2. sjednice Zajedničkog trgovinskog odbora BiH i Irana u studenom 2015. godine u Teheranu, što predstavlja prvi susret visokih izaslanstava i razgovore privrednika dvije zemlje nakon dugo vremena.

Istaknuo je kako je BiH veoma zainteresirana za investicije Irana u BiH, te da položaj zemlje omogućava iranskoj privredi i investitorima pristup europskom tržištu. U tom kontekstu je kao mogućnost navedeno i osnivanje zajedničkih kompanija i filijala iranskih kompanija i razgovarano o privrednim odjelima u okviru kojih je moguće ostvariti značajnu trgovinsku suradnju.

Sa iranskim šefom diplomacije ministar Crnadak je razgovarao i o politici i prioritetima Irana vezanim za regiju Balkana, viznom režimu za putovanja građana, uspostavi platnog prometa, održavanju političkih konzultacija dvaju ministarstava vanjskih poslova, suradnji u oblasti turizma i kulture. Posebno je naglašena opredijeljenost dvije zemlje za borbu protiv terorizma.

Ministar Crnadak je ministra Zarifa pozvao da u idućem razdoblju posjeti Bosnu i Hercegovinu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?