Inzko i Ban Ki-moon

BiH je izabrala svoj put i nema više povratka

ohr Ban Ki-moon
04.05.2016.
u 17:34

Mi smo potpuno ujedinjeni u pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenim europskim aspiracijama, rekao je visoki predstavnik

Visoki predstavnik Valentin Inzko sastao se danas u New Yorku s generalnim tajnikom UN-a Ban Ki-moonom, prije obraćanja Vijeću sigurnosti UN-a planiranom za 5. svibnja. 

Visoki predstavnik je informirao generalnog tajnika o situaciji u Bosni i Hercegovini, te je naveo osnovne aspekte njegovog izvještaja koji će biti prezentiran Vijeću sigurnosti UN-a. 

„Kada sam se obratio Vijeću prije šest mjeseci, bili smo pred samu 20. godišnjicu Daytonskog mirovnog sporazuma. To je bila prilika da se naznači koliko je Bosna i Hercegovina napredovala, ali i da se uvidi da bez obzira koliko je napretka napravljeno još uvijek preostaje dosta posla koji je potrebno uraditi da se osigura trajna stabilnost i bolja budućnost za narod ove lijepe zemlje“, izjavio je visoki predstavnik u razgovoru s generalnim tajnikom. 

„Ova zemlja je 15. veljače načinila povijesni korak podnijevši zahtjev za prijem u članstvo Europske unije. Ona je izabrala svoj put i nema više povratka. Tranzicija je, naravno, proces, a ne događaj, i mi svi znamo da će transformacija koju ova zemlja mora proći na putu prema članstvu donijeti dobro građanima Bosne i Hercegovine. Mi smo potpuno ujedinjeni u pružanju podrške Bosni i Hercegovini u njenim europskim aspiracijama“, dodao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik je podvukao da „2016. može biti godina napretka prema euroatlantskoj integraciji, ekonomskom rastu i otvaranju novih radnih mjesta, ali samo ako ova zemlja ujedini snage i bude djelovala kao jedna cjelina. Preispitivanje i osporavanje temeljnih postavki Mirovnog sporazuma nije formula za Visoki predstavnik je iskoristio priliku da zahvali generalnom sekretaru za njegovu trajnu podršku i zalaganje za postizanje trajnog mira i stabilnosti u Bosni i Hercegovini, priopćeno je iz OHR-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?