klirinški dug

BiH ispunila uvjete za naplatu 125 milijuna dolara

02.06.2017.
u 13:08

Sredstva od klirinškog duga dijele se po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto

Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Ruske Federacije, koji se odnosi na klirinški dug bivšeg SSSR-a, jučer je stupio na snagu objavljivanjem u „Službenom glasniku BiH“, čime su u BiH ispunjeni uvjeti za skoru uplatu 125 milijuna američkih dolara na račun u Centralnoj banci BiH, priopćeno je iz Ministarstva financija i trezora BiH.

- Ministarstvo financija i trezora BiH obavijestilo je danas Veleposlanstvo Ruske Federacije u BiH da su s bh. strane ispunjeni svi uvjeti za realizaciju obveza po Sporazumu o reguliranju obveza bivšeg SSSR-a po obračunima u vezi s robnim prometom između bivšeg SSSR-a i bivše SFRJ, kojeg je u Moskivi uime BiH potpisao ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda. 

Također, radi informiranja o ovim činjenicama upućena je i nota Ministarstvu financija Ruske Federacije putem Ministarstva vanjskih poslova BiH, priopćeno je. 

Sporazumom predviđa da je trenutak stupanja na snagu datum dobivanja posljednjeg pisanog obavještenja o ispunjenju unutarnjih procedura nužnih za njegovu realizaciju te je ministar financija i trezora Vjekoslav Bevanda zatražio informaciju od ruske strane jesu li okončane sve procedure u Ruskoj Federaciji.

Nakon dobivanja odgovora od Ruske Federacije, počinje teći rok od 45 dana u kojem se očekuje uplata sredstava na račun Ministarstva financija i trezora koji je otvoren u Centralnoj banci BiH.

Ratifikacijom sporazuma, bh. strana stvorila je pretpostavke za realizaciju obveza koje su strane preuzele po Sporazumu, što znači da ne postoje formalne prepreke da se izvrši transakcija sredstava u iznosu od 125 milijuna dolara u korist Bosne i Hercegovine.

Sredstva od klirinškog duga dijele se po unaprijed utvrđenim procentima: Federacija BiH 58 posto, Republika Srpska 29 posto, institucije BiH 10 posto i Brčko Distrikt tri posto, navedeno je u priopćenju, prenosi Fena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije