Zoran Galić

BiH ima jednog policajca na 30 kilometara granice

06.07.2020.
u 21:45

Granična policija BiH bori se s mnogim zadacima, a na prvom mjestu je ilegalni ulazak migranata u našu državu. Mjesecima unatrag se glasno govori o nedostatku policijskih službenika i nemogućnosti da se pokrije granica kako bi se zaštitila od neželjenih prelazaka.

Ovaj problem postoji dugo, a direktor Granične policije Zoran Galić za Avaz je pojasnio kako je novim pravilnikom o unutarnjoj organizaciji Granične policije, između ostalog, iskazana potreba za još 1.304 službenika. No, on još nije usvojen. 

- Trenutni pravilnik koji je na snazi star je i nepromijenjen gotovo 20 godina. Nekoliko puta smo ga mijenjali, ali, nažalost, nikad nismo naišli na razumijevanje nadležnih tijela - govori Galić.

- Granična policija BiH je sada izradila novi pravilnik prema standardima EU. Naišli smo na razumijevanje Ministarstva sigurnosti BiH i imali veliku potporu donedavnog ministra Fahrudina Radončića. Najnovijim pravilnikom o unutarnjoj organizaciji GP iskazana je potreba za još 1.304 policijska službenika, napravljeni su temeljni izračuni policijskih službenika na lokalnoj razini, a izračun je napravljen u skladu s europskim standardima prema kriterijima koje koriste zemlje EU. Nažalost, ogroman problem Graničnoj policiji predstavlja nedostatak policijskih službenika. Imamo tek jednog policajca na gotovo 30 kilometara te su neophodni usvajanje novog pravilnika i prijem novih policajaca. Naglasak je isključivo na prijemu policijskih službenika, njih 95 posto u činu policajac - ističe Galić. 

Procijenjeno je kako bi za plaće bilo potrebno oko 44 milijuna KM, a Galić kaže kako dinamika kojom bi teklo zapošljavanje novih policijskih službenika, kao i osiguranje sredstava iz proračuna ovise od Vijeća ministara BiH, ali i odnosa države BiH prema ovom problemu. 

- Granična policija BiH stalno je u manjku kadrovskih i materijalno-tehničkih kapaciteta, što dodatno otežava rad službenika koji se nadljudskim naporima bore kako bi se adekvatno zaštitila državna granica. Upravo novim predloženim pravilnikom nastojimo riješiti problem velikog nedostatka kako bi se pokrile sve točke prelaska i u potpunosti zaštitila državna granica - kaže Galić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?