mektić

BiH ide na sivu, a ne na crnu listu MONEYVAL-a

Dragan Mektić
14.07.2016.
u 11:45

Europska komisija (EK) danas će formalno prilagoditi listu Komiteta eksperata Vijeća Europe za sprečavanje pranja novca i financiranja terorističkih aktivnosti (MONEYVAL) s listom Međunarodne radne grupe za financijske mjere protiv pranja novca i financiranja terorizma (FATF), čime će naša država od danas biti ponovo stavljena na listu rizičnih zemalja MONEYVAL-a.

Kaznena zakon

Bosna i Hercegovina prošle je godine, nakon što je prilagodila svoj Kazneni zakon europskim standardima, skinuta sa sive liste MONEYVAL-a, ali je ostala na listi FATF-a, jer izmjene tog zakona nisu ispoštovane u roku. Na crnoj listi FATF-a su Sjeverna Koreja i Iran, dok se u istom košu sa BiH nalaze Iran, Afganistan, Irak, Sirija, Uganda, Vanuatu, Jemen, Gvajana i Laos.

Kako je još prošlog tjedna priopćeno iz EK, cilj je harmonizirati liste te će ona formalno biti usvojena danas. To je za „Avaz“ potvrdio Kristijan Vigand (Christian Wigand), portparol EK za zakonodavstvo.

Ipak, bez obzira na to, ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić u razgovoru za naš list tvrdi da to neće imati nikakve posljedice, odnosno da će se transakcije novca u BiH provoditi kao i do sada te da BiH ide na sivu, a ne na crnu listu, kako su pojedini mediji jučer objavili.

- Mi smo se još 2009. obavezali da ćemo uskladiti svoje propise i zakonodavstvo sa standardima EU, Vijeća Europe i njihovih tijela. Sazivi Vijeća ministara u 2009. nisu skoro ništa uradili po tom pitanju misleći da se to neće desiti, dok se nije desilo, kada smo 2012. godine završili na sivoj listi. Nakon toga, mi smo usvojili neke zakone, pa smo skinuti s te liste – kaže Mektić.

No, kako navodi, već tada je MONEYVAL dao preporuku FATF-u da našu državu stavi na sivu listu svoje organizacije, gdje se BiH do danas i nalazi.

Akcijski plan

- Mi smo tada obavijestili FATF da smo usvojili izmjene Kaznenog zakona, ali oni su nam tada uputili preporuke, od kojih smo mi sastavili akcijski plan, koji je i usvojen. Manji dio obaveza ima Vijeće ministara, nešto više RS, a najviše FBiH. Provođenje tog plana ide zadovoljavajućom brzinom, a rok nam je do kraja 2016. da ga i provedemo – ističe Mektić.

On navodi da će ova lista samo formalno biti usvojena, ali da neće biti preporuka da se vrše neke posebne provjere transakcija koje idu kroz našu zemlju, No, ako BiH ne ispuni ovaj rok, kaže, sigurno će završiti na crnoj listi, iako je „i siva lista sramotna“.

Prepreka za kandidatski status

Mektić ističe da, ako se ne provede akcijski plan koji bi nas sklonio sa svih lista rizičnih zemalja, BiH neće moći dobiti kandidatski status u EU.

- Mi zaista radimo sve da se rokovi ispoštuju i mislim da ćemo onda biti skinuti s te liste, jer je to dogovor sa FATF-om - navodi Mektić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije