Zvizdić i Bevanda s Johnsonom

Intenzivirati ekonomsku razmjenu i povećati britanske investicije u BiH

Boris Johnson
05.04.2017.
u 20:59

Zvizdić i Johnson su ocijenili da su bilateralni odnosi između BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu unapređivati.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić zajedno s ministrom financija i trezora Vjekoslavom Bevandom primio je danas u Sarajevu državnog tajnika za vanjske poslove i poslove Komonvelta Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske Borisa Johnsona s kojim su razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj i političkoj situaciji u dvije države.

Zahvalio se na dosadašnjoj podršci na putu euroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine i rekao da je uvjeren da će Ujedinjeno Kraljevstvo i dalje nastaviti podržavati procese reformi u BiH na putu ka Europskoj uniji. Zvizdić je rekao da jako cijeni ideju britansko-njemačke inicijative i da vjeruje da će njena puna realizacija u konačnici biti ostvarivanje statusa kandidata za članstvo BiH u Europskoj uniji. Naglasio je važnost inkluzivnog obrazovanja i omogućavanja školovanja mladih iz BiH u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Zvizdić i Johnson su ocijenili da su bilateralni odnosi izmeđi BiH i Ujedinjenog Kraljevstva dobri i da se mogu unapređivati. Razgovarali su i o ekonomskoj suradnji dvije države i suglasili se da postoje veliki potencijali za daljnje unapređenje. Izrazili su nadu da će se u narednom razdoblju intenzivirati obim ekonomske razmjene i povećati britanske investicije u BiH.

Johnson je rekao da je Ujedinjeno Kraljevstvo u potpunosti predano prosperitetu i stabilnosti Zapadnog Balkana i naglasio da Ujedinjeno Kraljevstvo napušta Europsku uniju, ali da ne napušta Europu i da će biti potpuno predani miru i stabilnosti ove regije. Rekao je da je Bosna i Hercegovina i dalje u fokusu prioriteta vanjske politike Ujedinjenog Kraljevstva. Rekao je i da Ujedinjeno Kraljevstvo daje punu podršku euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine i da je interes Ujedinjenog Kraljevstva jačanje sigurnosti i stabilnosti regije Zapadnog Balkana. Izrazio je stav da je u narednom razdoblju potrebno još intenzivnije raditi na procesu reformi u BiH, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Zvizdić je pozdravio održavanje konferencije o Zapadnom Balkanu koja će, nakon ovogodišnje u Trstu, biti održana u Londonu iduće godine. Sastanku je nazočio veleposlanik Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Edward Ferguson.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?