sporazum triju vlada

BiH, Hrvatska i Srbija zajednički obnavljaju i održavaju 21 most

17.02.2021.
u 21:34

Unatoč stalnim političkim prepucavanjima, Vijeće ministara BiH te vlade susjedne Hrvatske i Srbije postigle su dogovor da zajednički rade na obnovi, održavanju, pregledanju stanja mostova koji povezuju susjedne države. Prema potpisanom sporazumu, predstavnici triju vlada, odnosno mjerodavnih ministarstava prometa i veza, razmjerno će podijeliti troškove, i to u omjeru 50:50, bez, kako piše, “potraživanja naknade od druge ugovorne strane, osim ako nije između ugovornih strana drukčije dogovoreno”, piše Večernji list BiH.

Ugovorne strane suglasne su da se sve poslove povezane s održavanjem mostova treba obavljati preko mjerodavnog upravitelja/tijela cestovne infrastrukture. Glavni pregled mostova upravitelji će obaviti najmanje svakih pet godina te će zajednički ocijeniti rezultate takvih glavnih pregleda i poduzeti potrebne mjere. U slučajevima bilo kakvog nepredvidivog događaja upravitelji su dužni zajednički obaviti izvanredni pregled mosta. Ugovorne strane suglasne su da će stručnjaci koje su imenovali upravitelji zajednički obaviti preglede stanja mostova najmanje jednom godišnje.

Zaključci pregleda i opis potrebnih intervencija bit će uneseni u zapisnik. Prema ugovoru triju vlada, bh., hrvatske i srbijanske, oprema koja bude potrebna za rekonstrukciju i održavanje mostova bit će oslobođena carinskih davanja. “Ugovorne strane oslobađaju se plaćanja carine i poreza na materijale i proizvode koji su dokazano utrošeni u postupcima održavanja. S tim da će se sredstva, oprema, strojevi, ostali prateći uređaji, koji su upotrijebljeni za izvođenje radova, nakon završetka radova dokazano vratiti na državno područje ugovorne strane iz koje su izvezeni. I budući mostovi koji budu izrađeni na granicama triju država bit će održavani nakon što se donese dodatni aneks u ovom sporazumu.

Na granici s Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom zajednički će se održavati 10 mostova koji povezuju dvije države. Pod zajedničkim održavanjem podrazumijeva se svaka aktivnost povezana s očuvanjem funkcionalnosti i trajnosti mostova te sigurnosti prometa, uključujući zimsku službu, čišćenje prometnih površina, prometne opreme na mostovima i prostora neposredno oko mostova, ležajeva, prijelaznih naprava, sustava odvodnje i riječnih nanosa koji mogu ugroziti mostove te popravke prometnih površina, krpljenje udarnih jama, zalijevanje pukotina, glodanje neravnina...

Prema sporazumu koji je potpisan s Vladom Srbije, zajednički će se s BiH održavati 11 mostova. Potpisivanjem sporazuma o održavanju mostova definirano je da BiH održava pet mostova, i to tri na Savi i dva na Uvcu, dok Srbija održava njih šest na Drini. Sredstva za održavanje mostova osigurana su proračunom Vijeća ministara BiH za sljedeću godinu i iznose 850.000 KM, odnosno za sljedećih pet godina BiH će izdvojiti 4,5 milijuna KM. Sporazum koji je potpisan s Vladom Hrvatske odnosi se na međusobnu suradnju po pitanju održavanja i rekonstrukcije deset mostova, od kojih je većina preko rijeke Save, dok se nekolicina odnosi na mostove preko rijeke Une te rijeke Maljevac i Korane.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije