Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH dobiva novi grad

23. rujna 2020. u 21:55 0 komentara 1185 prikaza

Nacrtom zakona o gradu Derventa, o kojem se danas vodila rasprava u Narodnoj skupštini Republike Srpske, definira se da ta općina dobiva status grada, rekla je ministrica uprave i lokalne samouprave ovog entiteta Senka Jujić.

Obrazlažući ovaj nacrt zakona u Narodnoj skupštini Republike Srpske, Jujić je podsjetila kako je općina Derventa 2019. godine na osnovu odluke Skupštine općine pokrenula postupak za dodjelu statusa grada dostavljanjem ove odluke Vladi Republike Srpske, prenosi Srna. 

Ona je dodala da je, uz ovu odluku Skupštine općine, dostavljen i elaborat o opravdanosti zahtjeva za stjecanje statusa grada, koji sadrži cjeline - osnove za taj status, povjesne pretpostavke, geografski položaj, prirodne resurse, demografski, društveni i ekonomski razvoj, zaposlenost i poslovanje gospodarstva u 2018. godini, regionalne integracije i proračun.

Prema njezinim riječima, Derventa je razvijena općina koja ima društveni, ekonomski, fiskalni i upravni potencijal, sposobnost izgradnje, razvoja i održavanja infrastrukture.

Ona je podsjetila kako je Zakonom o lokalnoj samoupravi propisano da se grad zakonom može uspostaviti na urbanom području koje čini jedinstvenu geografsku, socijalnu, ekonomsku, povjesnu i teritorijalnu cjelinu s odovarajućom razinom razvoja.

Jujića je rekla da ovaj zakon propisuje ispunjavanje uvjeta za dobivanje statusa grada da ima više od 50.000 stanovnika i u posljednje tri godine na osnovu odluke o utvrđivanju stupnja razvijenosti jedinice lokalne samouprave ima status razvijene općine.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.