BiH dobila proračun

Vojnicima, policajcima, ali i političarima veće plaće

01.07.2022.
u 16:09

Na jučerašnjoj sjednici Doma naroda, unatoč inicijativama da se izmjeni proračun za 2022., usvojen je Zakon o financiranju institucija BiH koji predviđa i povećanje plaća vojnicima, policajcima, državnim službenicima, ali i izabranim i imenovanim dužnosnicima za 500 KM, prenio je klix.ba. Osam je izaslanika bilo za, dva protiv i jedan suzdržan, piše Večernji list BiH.

- Prošlu godinu smo poslali 30 urgencija. Nismo na Vijeću ministara BiH uspjeli donijeti. Proračun za 2021. bio je donesen na Vijeću ministara, zaustavljen je u Parlamentu. Ova osnovica donesena je kada i Globalni fiskalni okvir - 30. ožujka - kazao je ministar financija Vjekoslav Bevanda u obraćanju izaslanicima. Odgovorio je i na usporedbe koje su iznijeli pojedini izaslanici u smislu da su neke stavke povećane. Bevanda je rekao da se u proračunu uspoređuje sa specifičnom 2020., koja je bila godina koronavirusa, kada su mnoga predviđena izdvajanja smanjivana i išla su nižim razinama vlasti za sanaciju posljedica pandemije. - Ne vjerujem da ćete me slušati i sada kao što niste ni kada sam podnosio izvješće po zahtjevu Zajedničkog kolegija gdje se opravdano pitalo zašto nema proračuna - dodao je Bevanda.

Inspekcije i kontrola cijena

Marina Pendeš (HDZ BiH) izaslanica u Domu naroda rekla je kako je državni ministar financija Vjekoslav Bevanda uradio sve što je mogao u skladu s procedurama jer se konstantno pozivalo na usvajanje Zakona o financiranju institucija BiH. - Ministar financija je uradio sve. Znamo da to ide kroz Fiskalno vijeće i ne može se jedna osoba optuživati da nešto nije uradila kroz proceduru. Ne možete nas isključivati jer smo i mi zakonom određeni. To je populistički i predizborna kampanja - komentirala je Pendeš koja smatra da su inspekcije trebale učiniti više da zaustave "divljanje cijena". Izaslanica Lidija Bradara (HDZ BiH) istaknula je tijekom rasprave da je proračun BiH samo šestina entitetskih proračuna. - U BiH postoje podijeljene nadležnosti. U ovome trenutku ovo je BiH. Postoje drugi proračuni koji reguliraju životna pitanja. Nismo smogli snage na razinama, na kojima je to moguće, napraviti mjere da se ovaj sunovrat zaustavi. Nismo sve u mogućnosti zaustaviti niti napraviti. Sigurna sam da je proračun usuglašen. Ne vidim razloga da o tome raspravljamo. Ono što ja znam jest to da se utvrđuje osnovica za sve i tako je svugdje. Gotovo 20.000 zaposlenika, koji s nama dijele ove zgrade, njihov je položaj trebalo popraviti, da za početak vratite osnovicu na onu iz prethodnog razdoblja. Kod nas nema prestanka predizborne kampanje, stalno smo u nekoj kampanji - istaknula je Lidija Bradara (HDZ BiH), prenosi klix.ba. Izaslanik Mladen Bosić (SDS) istaknuo je kako se proračunskim stavkama javnosti poručuje što je važno. - Gotovo 99 posto ljudi nema koristi u ovim našim raspravama. Imaju koristi od smanjenja trošarina i PDV-a. Pokušajte što prije u javnosti ispraviti sliku koju ste stvorili o Parlamentu jer čini mi se da će ovo, kako ide, imati mnogo više reperkusije ne samo na izbore nego i na to da idemo nizbrdo kao društvo. Naše diskusije nisu ni blizu intelektualnih koje su se vodile u ovim dvoranama - kazao je Bosić.

Kako se glasovalo

Za usvajanje proračuna glasali su Bakir Izetbegović, Asim Sarajlić i Amir Fazlić iz Kluba bošnjačkog naroda, dok je, kao što je i najavio, Denis Bećirović glasao protiv. Iz Kluba hrvatskog naroda za usvajanje Zakona o proračunu institucija BiH glasali su Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak, dok je Zlatko Miletić bio protiv. Nikola Špirić i Lazar Prodanović iz Kluba srpskog naroda glasovali su u korist usvajanja proračuna, a Mladen Bosić bio je suzdržan. Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH je prijedlog zakona usvojio u istom tekstu kako ga je ranije usvojio i Zastupnički dom, s obzirom na to da nije bilo uloženih amandmana. Institucije BiH su proteklih 18 mjeseci bile na privremenom financiranju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?