Cesta Stolac - Neum

BiH do mora vodi jedna od najlošijih i najopasnijih cesta u cijeloj regiji

17.04.2018.
u 09:00

 

Raspadom Jugoslavije, gledajući na karti danas neovisne države, Neum se kao “klin zabio” u Hrvatsku koja ga s dvije strane okružuje kopnenom, a s jedne pomorski. Jedina cestovna povezanost Neuma s unutrašnjosti BiH vodi preko zasigurno najopasnije ceste u BiH te, prema tvrdnja nekih prometnih stručnjaka, jedne od opasnijih u regiji, ceste preko Svitave, piše Večernji list BiH.

Nisko ograničenje brzine

Od kada je Republika Hrvatska ušla u EU, na granici Hrvatske su uvedene sustavne kontrole koje mnogo usporavaju putovanje u odnosu na prije.

Tako je ekipa Večernjega lista početkom travnja, u predsezoni, krenula na put u Neum magistralnom te cestom preko Svitave, iako je ona mnogo lošija i duža za dvadesetak kilometara, kako bi se uvjerila koliko je vremena potrebno do odredišta.

Krenuvši iz Mostara magistralnom cestom dugom 75 kilometara do Neuma, za 40-ak minuta stigli smo na prvi granični prijelaz Doljani na kojem smo morali čekati dvadeset minuta iako je ispred nas bilo samo šest vozila i jedan motociklist. Vožnja kroz Republiku Hrvatsku do izlaza na graničnom prijelazu Klek trajala je oko pola sata. Na graničnom prijelazu Klek na izlazak iz Republike Hrvatske čekali smo oko desetak minuta, poslije čega smo vrlo brzo ušli u Neum nakon sat vremena i četrdeset minuta vožnje.

Na povratku iz Neuma krenuli smo na cestovni pravac M17.3, poznatiji kao cesta preko Svitave, koji je izgrađen 70-ih godina prošlog stoljeća, dug 45 kilometara, prosječne širine kolnika 3 metra i ograničenja brzine 40 km na sat.

Vozeći se kroz sela neumskoga zaleđa Kiševo, Babin Do, Moševići, Gradac..., cesta je relativno dobra i prilično ravna sve do izlaska iz sela Prapratnica, kad se sužava na širinu od 3 metra, a na nekim dionicama još za pola metra. Nakon dvadeset i pet minuta vožnje, što ravnom što zavojitom cestom, gdje se morate izmicati na makadam ako vam automobil ide u susret, stižemo u mjesto Hutovo koje se nalazi na pola puta, koje je prije nešto više od polja stoljeća bilo središte ovog dijela BiH dok još Neum nije ni “postojao”, a danas izgleda sablasno i pusto.

Uska cesta

Od Hutova se dalje vozite uskom i zavojitom cestom koja se u mjestu Cerovica razdvaja na još lošiji regionalni pravac R426 koji vas zavojitom cestom, punom rupa, dužine desetak kilometara spušta do jezera Svitava pored kojeg se ravnom cestom vozite do mjesta Dračevo, gdje se nakon sat vremena “ukaže” magistralna cesta M17 kojim se do Mostara vozite još četrdesetak minuta. Tako da i tom cestom putovanje isto vremenski traje kao i onom kojom smo stigli u Neum, ako imate sreće da promet nije gust i da nisu kamioni ispred vas, koji često koriste tu cestu kako bi zaobišli granični prijelaz.

Bosna i Hercegovina ima izlaz na more, ali nema cestu do njega, a gradnja ceste Stolac - Neum, koja je počela prije tridesetak godina, a ovih dana ponovno je intenzivirana, za žitelje Neuma bila bi “cesta života”, a za turiste koji posjećuju Neum “cesta spasa”. Ne bi se moglo sa sigurnošću reći tko je s većim nestrpljenjem očekuje jer je Neum omiljeno ljetovalište brojnih građana Bosne i Hercegovine.•

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?