Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

BiH deveta u svijetu po broju preminulih od koronavirusa

17. ožujka 2021. u 13:12 0 komentara 118 prikaza
mostar šetnja
Foto: Stojan Lasić

Prema podacima američkog instituta "John Hopkins" Bosna i Hercegovina je na neslavnom devetom mjestu u svijetu po broju preminulih od koronavirusa na 100. stanovnika. 

Do sada su u BiH od koronavirusa oboljela 144.831, a preminule 5584 osobe

Do sada je u BiH na 100.000 stanovnika preminulo 167 osoba, što je 3,9 posto. 

 

Prema podacima Instituta, BiH je uvjerljivo najlošija prema pokazateljima smrtnosti među ovoljelima u regiji. Kod susjednih država taj postotak je daleko manji. Hrvatska ima postotak smrtnosti među oboljelima na razini od 2,26 posto i on je čak smanjen u odnosu na prošli tjedan. Slovenija još manje tek 1,96 posto i to je smanjenje u odnosu na prošlotjednih 1,99 posto. Susjedna Crna Gora ne može se pohvaliti smanjenjem postotka kao ni BiH, a trenutno su na 1,36, dok su prošli tjedan bili na 1,35 posto. Srbija je ponovno apsolutni lider u  regiji sa 0,91 posto i zabilježili su smanjenje ovog postotka sa 0,93 posto. Ali to i ne iznenađuje uzimaju u obzir koliko je truda uloženo u nabavku potrebne medicinske opreme, lijekova protiv koronavirusa i cjepiva.

Od BiH bolje rezultate liječenja pacijenata ima i Kosovo, gdje smrtnost iznosi 2,20 posto (2,24 prošle tjedan). Bolje stoji i Sjeverna Makedonija sa 2,95 (2,98 posto prošle tjedan), ali i Albanija 1,75 posto.

 

Zdravstvena zaštita

Dakle prema ovim podacima može se zaključiti da BiH najveći problem ima u zdravstvenoj zaštiti, što je izravna posljedica nerada vlasti na državnom i na nižim razinama vlasti.Jer BiH jedina u regiji nije bila u stanju da nabavi cjepiva za svoje građane, a liječnici su već ranije upozorili da nemaju pristup lijekovima koji se u svijetu koriste za liječenje oboljelih. 

Podsjetimo, sinoć je Vlada FBiH jednoglasno donijela odluku o nabavci 500.000 doza ruskog cjepiva "Sputnjik V". 

 

 

 

 

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.