Milorad Dodik:

BiH će se raspasti na odlukama koje donose tri stranca i dva Bošnjaka

milorad dodik
26.12.2015.
u 21:16

Dodik je rekao da će se BiH i dalje raspadati, bio Milorad Dodik u politici ili ne, zato što se ne može naći bazični konsenzus ni o jednom pitanju

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da polemika političara iz Sarajeva, prije svega Bakira Izetbegovića, o Danu Republike Srpske, govori da im nije bio cilj samo ukidanje Dana Republike, već i kreiranje njihove navodne istine.

Dodik je naglasio da premijer Srbije Aleksandar Vučić ne dolazi na obilježavanje Dana Republike da podrži njega, jer "ne dolazi na dan rođenja Milorada Dodika", već 9. siječnja - na Dan Republike Srpske.

"Ali, tu je neka druga priča - riječ je o tome da su, zajedno s ovim izdajnicima iz srpskog naroda na razini BiH, Bošnjaci sada dobili priliku da snažnije napadnu Republiku Srpsku na svakom planu, pa i na međunarodnom", rekao je Dodik novinarima u Banjoj Luci, javlja Srna. 

Komentirajući izjavu predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića u vezi s najavom dolaska izaslanstva Vlade Srbije na obilježavanje Dana Republike Srpske da je "riječ o politici koja preferira samo jedan dio BiH, a koji nije na razini vlasti koji predstavlja gospodin Vučić i da je razina odnosa - Vlada Srbije s vladom BiH", Dodik je rekao kako ne postoji vlada BiH već Vijeće ministara kao "pomoćni organ Predsjedništva BiH".

On je naveo da je Bakir Izetbegović ciničan kada je rekao da su srpski zastupnici 1992. godine napustili parlament tadašnje BiH da bi proglasili teritorijalno odvajanje.

"Što su oni radili? Tko nas je odvojio od Jugoslavije? Zašto su 1994. godine formirali FBiH - zato što je svijet shvatio da je rano priznanje BiH bilo greška i da je u BiH potreban drugi partner koji može razgovarati s već postojećom Republikom Srpskom", naveo je Dodik.

On je poručio da je način na koji Ustavni sud BiH odlučuje o pitanju Dana Republike najbolji put dezintegracije BiH koja ne može opstati.

"BiH će se raspasti na odlukama koje donose tri stranca i dva Bošnjaka. To ne može nitko očuvati i to je slijed raspada koji je neminovan", naglasio je Dodik.

On je rekao da će se BiH i dalje raspadati, bio Milorad Dodik u politici ili ne, zato što se ne može naći bazični konsenzus ni o jednom pitanju.

Dodik je naglasio kako je nemoguće prihvatiti da Bošnjaci uporno i u kontinuitetu, korak po korak, umanjuju Republiku Srpsku, što radi Bakir Izetbegović na politici njegovog oca i "Islamske deklaracije", koja je sada najvažniji dokument "Islamske države".

"Ne možete dalje prihvaćati veliki intervencionizam međunarodne zajednice, visokog predstavnika koji ovdje pokušava rehabilitirati neku svoju poziciju", istaknuo je Dodik.

Napominjući da mu je politički cilj da u BiH ne bude nikakvog konflikta, Dodik je ukazao na to da bošnjački političari govore kako su spremni oružjem braniti BiH, ali da se odmah polemizira kada netko od Srba kaže da se treba boriti za Srpsku.

"Oni imaju pravo najavljivati ratove, a mi nemamo pravo najavljivati borbu. Ali, nikome to ne treba. Treba u političkoj atmosferi pokušati riješiti probleme. Moja politička opcija je da se ti problemi rješavaju političkim sredstvima", naglasio je Dodik. On je dodao kako želi da se BiH raspadne na miran način i da Srpska nema nikakvih ambicija za destabilizaciju i nasilje.

Izražavajući zadovoljstvo što će Vučić s većim brojem članova Vlade Srbije doći na obilježavanje Dana Republike, Dodik je pozvao građane Srpske da u skladu s mogućnostima obilježe ovaj praznik.

On je najavio da će na središnjoj manifestaciji u Banjoj Luci, koja će okupiti stvaratelje i one koji su najviše dali za Srpsku, biti promovirana Republika Srpska od osnivanja do danas u svim fazama njenog razvoja i uspjeha.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?