Potpora EU-a

BiH će se morati izboriti za milijune iz europske blagajne

09.12.2021.
u 15:57

Konstantne krize mogle bi umanjiti potencijal BiH za povlačenje novca

Potpora EU-a kroz nekoliko financijski iznimno vrijednih projekata, kao što su fondovi koji će tek doći na raspolaganje, otvara do sada neviđenu perspektivu malim i srednjim poduzećima u BiH, no usporedno s tim, potrebni su i odgovarajući potezi vlasti koji moraju ići u smjeru olakšavanja pokretanja biznisa i registracije poduzeća, piše Večernji list BiH.

Politička situacija

Međutim, u godinama koje dolaze osjetit će se još značajnija potpora EU-a gospodarstvu u BiH, i to konkretno kroz Instrument pretpristupne pomoći IPA III. On će, u ukupnoj vrijednosti od 14 mlrd. eura, biti iznimna prilika za BiH, kao i sve njezine razine, uključujući i županije, da strateškim planiranjem i pisanjem dobrih projekata dobije značajna bespovratna sredstva. Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg, a koji je nedavno sudjelovao u Splitu na konferenciji "IPA III: sredstvo za povezivanje ljudi unatoč granicama" koju je organizirala zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko, kazao je za Večernji list kako je IPA III ogromna prilika za Bosnu i Hercegovinu, ali pritom treba ukazati i na neke specifičnosti s kojima će se BiH morati nositi.

- Opasnost je jer nema alokacije po zemljama. Ovo je prilika da kvalitetnim projektima apliciramo i dobijemo značajna sredstva, ali s druge strane, a zbog naše složene političke situacije, opasnost je jer stvari mogu otići u smjeru da druge zemlje, koje imaju razvijene projekte, dobiju većinu sredstva - naglasio je Herceg. Ističe kako je jasno da za povlačenje tih sredstava treba ispuniti zahtjevne preduvjete, prije svega one na tragu snaženja i daljnjega razvijanja već uspostavljene prekogranične suradnje, kroz konkretne zajedničke projekte, ali i one koje se odnose na kadrovsko i intelektualno snaženje odnosno razmjenu vrijednih iskustava s onim zemljama koje su već prošle ove korake na njihovu europskom putu. Pritom navodi i važnost da se riješe i bitna politička pitanja. S druge strane, treba ukazati kako je Unija i u ovoj fazi izdašni podupiratelj malog i srednjeg poduzetništva, a tomu svjedoče i dva projekta - EU4Business projekt vrijedan je 16,1 milijun eura, koji zajednički financiraju Europska unija i i Savezna Republika Njemačka, te novi projekt EU4BusinessRecovery vrijedan 13,7 milijuna eura koji se provodi uz financijsku potporu EU-a i Ministarstva za ekonomsku suradnju i razvoj Savezne Republike Njemačke. Projekt EU4BusinessRecovery novi je projekt koji dolazi u trenutku kada je domaćim poduzećima potrebna potpora za oporavak, a uvidom u ciljeve navedenog projekta vidljivo je kako isti želi smanjiti posljedice izazvane pandemijom COVID-19 na poljoprivredna i turistička preduzeća, mikro, mala i srednja poduzeća (MMSP) u metalnom i drvnom sektoru kao i sektoru tekstila, odjeće i obuće, te na poduzetnike i poljoprivrednike. Projekt osigurava kontinuitet poslovanja poduzeća te osnivanje inovativnih startupova, kako bi se sačuvala postojeća i osigurala nova radna mjesta i na taj način smanjile negativne socijalne posljedice poput nezaposlenosti, siromaštva ili migracije. S obzirom na veliki značaj koji u ukupnim gospodarskim kretanjima imaju drvni, metalni i sektor tesktila, ova potpora dobiva na dodatnom značenju u procesu oporavka i zadržavanja radnih mjesta.

Važna potpora

Posebno je važno istaknuti kako EU kroz ovaj projekt želi dati značajan zamah te ekonomski i socijalni doprinos u područjima higijene i zaštite na radu, sigurnosti radnih mjesta, inovacijama proizvoda i digitalizaciji. Očekivanja su kako će EU4BusinessRecovery podržati najmanje 150 preduzeća da ponovno pokrenu svoje poslovne aktivnosti i zadrže više od 1000 radnih mjesta, dok se istodobno očekuje potpora za stvaranje najmanje 100 inovativnih startupova

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?