stručnjaci s Harvarda

BiH će se do 2028. godine razvijati dvostruko brže od Hrvatske

Harvard/Index
16.07.2020.
u 09:02

Bosna i Hercegovina imat će gotovo dvostruko brži razvoj gospodarstva do 2028. godine u odnosu na Hrvatsku, zaključak je projekcija koje objavljuju stručnjaci uglednog američkog sveučilišta Harvard.

Prema ovom istraživanju, naša država imat će prosječnu godišnju stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) 4,07 posto, a Hrvatska, koja je članica Europske unije, samo 2,16 posto. Među tranzicijskim zemljama brži rast od Hrvatske imat će i Albanija sa 3,38 posto, prenosi Index.hr. 

- I dok se u slučaju BiH i Albanije očekivana brža dinamika gospodarskog rasta može ponajprije pripisati njihovoj nerazvijenosti, pa time i nižoj osnovici s koje kreću i kod koje se svaki rast gospodarske aktivnosti više i bolje odražava na ukupne podatke, kod drugih zemalja koje će se razvijati brže od Hrvatske to uglavnom nije slučaj. 

Stručnjaci s Harvarda očekuju da će prosječna godišnja stopa rasta BDP-a Slovačke do 2028. godine iznositi 3,28 posto, Poljske 3,19, Rumunije 3,03, Srbije 2,9... Bržu dinamiku razvoja od Hrvatske u narednom će desetljeću imati i Slovenija, u prosjeku 2,35 posto na godinu, kao i Sjeverna Makedonija, 2,26, te Češka, 2,19 posto.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?