Dragan Čović

BiH će nastaviti djelovati u globalnoj koaliciji protiv terorizma

dragan čović
14.11.2015.
u 16:57

Čović kaže da se može jednom organiziranom strukturom na globalnoj razini efikasno djelovati protiv ISIL-a

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović smatra je da je očito kako tzv. Islamska država nakon vojnih gubitaka u Siriji i okruženju mijenja svoj koncept djelovanja i strategiju, izmještajući aktivnosti prema zemljama koje sudjeluju u borbi protiv terorizma, a kako bi ih zaplašila.

-Tako treba doživjeti ovu poruku iz Pariza. Neće ona biti zadnja, a mi kao dio jedne globalne koalicije koja se bori protiv ovog zla u svijetu i dalje moramo nastaviti djelovati. BiH ima svoje mjesto i mi sve svoje pravosudne, policijske, obavještajne i političke aktivnosti trebamo staviti u jednu strukturu zajedničke koordinacije i pripravnosti kao da se ti događaji zbivaju u samoj BiH. Samo tako se možemo efikasno suprotstaviti ovom zlu, izjavio je za Fenu predsjedatelj Čović komentirajući terorističke napade u Parizu.

On ističe kako se vrlo teško boriti protiv ljudi koji su spremni na sebe staviti eksploziv i ubijati ljude za koje uopće ne znaju tko su. No, usprkos tomu, kaže Čović, može se jednom organiziranom strukturom na globalnoj razini efikasno djelovati protiv ISIL-a i drugih terorističkih skupina.

- Uvjeren sam da to razumiju i sve svjetske sile, od SAD-a, Njemačke, Velike Britanije, Francuske, ali i Rusije, koja se također uključila u borbu protiv ISIL-a. BiH mora biti partner u tome svemu i na jedan praktičan način se prilagoditi potrebama tog partnerstva. Kada smo bili nedavno na zasjedanju Generalne skupštine UN-a razgovarali smo i na tu temu i preuzeli smo jasne obveze, sukladno svojim mogućnostima, da ćemo biti dio te jedne velike koalicije, ističe Čović.  

Govoreći o unutarnjoj sigurnosti u BiH, predsjedatelj bh. predsjedništva naglasaša da ju teško možemo garantirati ako nećemo biti dio tog procesa, bez obzira koliko digli stupanj svoje pripravnosti.

- Mi ćemo se vrlo brzo i kadrovski ekipirati i završiti priču oko imenovanja i u SIPA-i i u OSA-i. Usto ćemo poduzimati i sve drugo što trebamo unutar naših policijskih struktura kako bismo spriječili da zbog naše neorganiziranosti ostavimo prostor da netko može djelovati protiv nas. Svi smo mi skupa ranjivi i želimo li istinski demokratizirati odnose u svijetu mi moramo biti dio velikog mehanizma koji zajednički djeluje, razmjenjuje svakodnevno informacije i sve svoje svoje resurse stavlja na dispoziciju kada je to potrebno, naglasaša Čović.

Ako gledamo samo poziciju BiH, kaže predsjedatelj Predsjedništva BiH, najmudrije da je da svoju politiku, koju smo definirali kroz priključene euroatlantskim integracijama, ubrzano i provodimo.

- Uostalom, to se i prepoznaje kroz naše aktivnosti proteklih nekoliko mjeseci. Jako je važno da ubrzo predamo aplikaciju za članstvo u EU, da u narednih godinu ili godinu i pol dobijemo i kandidacijski status. Ja ću 23. studenog imati sastanak s europskom povjerenicom Federicom Mogherini, ali i čelništvom NATO-a u Bruxellesu. Ne vidim niti jedan razog zašto BiH ne bi riješila poteškoće koje nam stoje na putu da NATO najkasnije do samita sredinom iduće godine ne pošalje poruku BiH da je dio jednog takvog prostora. Time dobivamo određene mehanizme zaštite koje možemo koristiti za sigurnost svoje države. Trebamo ubrzati sve procedure kako bismo vjerodostojno potvrdili svoju spremnost za EU i NATO. Time bi se sigurno mogli svi skupa osjećati relaksiranije i sigurnije, zaključuje predsjedatelj Čović. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?