Summit 
u Sofiji

BiH bi u uniju zapadnog Balkana, Hrvati protiv

09.11.2020.
u 09:11

Na službenoj web-stranici Vijeća ministara BiH nije bilo ni najave ni obavijesti da je održana sjednica ove institucije, ali i jednako tako da se ništa nije usvojilo ili da su ministri raspravljali o bilo čemu. Naknadnim pregledom kalendara događaja također nema ništa zabilježeno, osim tek susreta zamjenice predsjedatelja Bisere Turković sa šefom srbijanske diplomacije. 

Naime, kako doznaje Večernji list BiH, izvanredno sazvana sjednica Vijeća ministara BiH trebala je biti posvećena isključivo temi predstojećeg summita u Sofiji oko stvaranja unije zapadnoga Balkana, odnosno mini Jugoslavije.

Bez ikakve analize

U konačnici, Vijeće ministara BiH poništilo je telefonsku sjednicu koja je održana u petak zbog činjenice da ni jedan ministar iz reda hrvatskog naroda nije nazočio sjednici. Na sjednici su glasali srpski i bošnjački ministri, uključujući predsjedatelja Tegeltiju, dok ministar financija i riznice i dopredsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda, ministrica civilnih poslova Ankica Gudeljević i ministar pravosuđa Josip Grubeša nisu iskoristili svoje pravo glasanja, zbog čega se formalno smatra kako ova sjednica nije ni održana. “U svezi sa Zakonom o Vijeću ministara i autentičnim tumačenjem visokog predstavnika Zakona o Vijeću ministara i činjenicom da su sva tri ministra koja nisu nazočila iz reda jednog konstitutivnog naroda (hrvatskog), smatra se da Vijeće ministara BiH nije održalo 33. izvanrednu (telefonsku) sjednicu zakazanu za 6. 11. 2020. godine te nije razmotrilo informaciju o održavanju summita Berlinskog procesa u Sofiji 10. studenoga”, naveli su iz Vijeća ministara. Dodali su kako se zakazana sjednica odgađa kako bi se uložili dodatni napori za osiguranje nazočnosti sjednici članova iz reda svih konstitutivnih naroda. No, čak i da su nazočili, odnosno da nijedan glas hrvatskoga ministra nije bio za prihvaćanje informacije, nijedna takva odluka ne bi se mogla smatrati valjanom. Osim kada se radi o odlukama, zakonima i drugim propisima koje prolaze i parlamentarnu proceduru kada je moguće “preglasavanje”. No, problem je nastupio zbog toga što informacija koja se trebala predstaviti i o njoj glasati na summitu nije udovoljila nijednom od zaključaka Predsjedništva BiH, ali i Vijeća ministara BiH koji su zatražili temeljitu analizu beneficija, ali i prijetnji što bi značilo priključivanje svojevrsnoj novoj uniji koju, prije svega, zagovara Srbija, a nakon toga i albanska politika. Vijeće ministara zadužilo je ranije Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH da u suradnji s Uredom predsjedatelja Vijeća ministara BiH te resorima vanjskih poslova, prometa i veza, kao i sigurnosti, odnosno financija i riznice, te DEI-ja Vijeća ministara BiH, pripreme informaciju/analizu i dostave je Vijeću ministara BiH na usvajanje.

Krivotvorina iz FBiH

Umjesto takve sveobuhvatne informacije, stigla je tek ocjena iz Ureda predsjedatelja Zorana Tegeltije u kojoj se u superlativima pozitivno govori o novoj uniji. Pozitivno stajalište dale su i entitetske vlade iako, npr., Vlada FBiH o tome uopće nije raspravljala pa se i ovaj potez može ocijeniti krivotvorinom. Zanimljivo je da je, nakon isključivog protivljenja, bošnjačka strana napravila slato mortale prihvaćajući “mini Schengen” po čemu bi apsolutnu dominaciju imala Srbija. S obzirom na ovakav ishod na Vijeću ministara te činjenicu da je predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija pozitivan na koronavirus, na sutrašnjem summitu u Sofiji BiH neće pristupiti mini Jugoslaviji niti će biti predstavljena na najvišoj razini. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?