Nakon 6 godina

BiH bi u rekordnom roku mogla u predvorje Europske Unije

Europska unija
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
07.11.2014.
u 10:58

Prije konkretnih koraka na provedbi plana potrebno je formirati vlast

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Vesna Pusić pohvalila se sastankom u Berlinu gdje su britanski i njemački ministri vanjskih poslova podržali izradu nove europske politike prema BiH, a što je, kako je rekla Pusić, pokrenula upravo Hrvatska početkom ove godine. Njemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo čekali su završetak izbornog procesa u BiH kako bi izašli s novom proeuropskom inicijativom za ovu zemlju, piše u svojoj analizi Vecernji.ba. Šefovi diplomacije, Frank-Walter Steinmeier i Phill Hammond, predstavili su plan po kojem bi se novoizabrani bh. lideri pismenom izjavom obvezali na provedbu institucionalnih reformi na svim razinama države, koje su osmišljene da je učine funkcionalnijom i omoguće joj učinkovitiji rad s EU, te prihvatili obvezu da s EU dogovore Mapu puta za široki plan reformi preko kojeg će BiH napredovati na putu pridruživanja EU, uključujući i provedbu kopenhaških kriterija.

Pozitivne reakcije

Ako bh. vlasti ispune ove uvjete, odnosno obvežu se na reforme, Njemačka i Velika Britanija će od EU-a tražiti da konačno stupi na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Nakon što BiH i praktično počne provoditi preuzete obveze, EU bi pozvao vlasti u Sarajevu da predaju zahtjev za dobivanje kandidacijskog statusa za članstvo u EU, a onog trenutka kada se reforme provedu EU bi odobrio BiH status kandidata. Ministri vanjskih poslova EU-a o ovom planu bi trebali raspravljati 17. studenog na sastanku Vijeća za vanjske poslove (FAC), a Steinmeier i Hammond nadaju se da će dobiti potporu ostalih 26 europskih kolega. Prve reakcije govore da potpora neće izostati. State Department je preko glasnogovornice Jen Psaki odmah podržao njemačko-britanski plan, a oglasila se i visoka predstavnica EU i dopredsjednica Europske komisije Federica Mogherini, kazavši kako inicijativa dolazi u pravom trenutku.

– Dosad su EU i njegovi međunarodni partneri mnogo učinili kako bi zemlji pomogli u prevladavanju izazova, ali potreban je novi duh u efektivnoj provedbi reformi koje su ključne ne samo za europski put BiH, nego što je najvažnije, i za građane – izjavila je Mogherini najavljujući i skori dolazak u Sarajevo. I prve reakcije u BiH na njemačko-britansku inicijativu su vrlo pozitivne. Za predsjednika RS-a Milorada Dodika, koji je često kritiziran iz Bruxellesa, svaka inicijativa koja bi dovela do kretanja BiH na putu k EU je dobra, ako uvažava ustavnopravni poredak u BiH i Daytonski sporazum te pravo odlučivanja koje imaju različite razine vlasti. – Za nas je svaka takva inicijativa prihvatljiva, bez obzira na to što je destinacija kojom se krećemo jako daleka i neizvjesna – kazao je Dodik.

Prvi test – vlast

Međutim, prije nego se poduzmu ikakvi konkretni koraci na provedbi plana, potrebno je formirati vlast na svim razinama u BiH. Zapravo će brza uspostava vlasti biti prvi test spremnosti bh. političara da deblokiraju europski put zemlje. Sve pobjedničke stranke u BiH put u EU navode kao svoj prioritet. Što se tiče EU-a, on je, čini se spreman, barem u ovoj fazi, odustati od ultimativnog zahtjeva da BiH provede presudu “Sejdić i Finci”, odnosno promijeni daytonski Ustav i izborna prava manjina izjednači s pravima konstitutivnih naroda.

Komentara 2

JM
jezero-matica
12:20 07.11.2014.

"Dosad su EU i njegovi međunarodni partneri mnogo učinili kako bi zemlji pomogli u prevladavanju izazova". Dosad je tzv.Medjunarodna zajednica sve ucinila da zadrzi kontrolirani nered i obespravi Hrvate u BiH!

PB
pero.baruncic.9
04:22 11.11.2014.

Nismo neprijatelji jedni drugima, zajednički neprijatelji su nam siromaštvo, nedostatak perspektive za mlade i veliki javni dug, ali i ovi politicari u B H, koji ne znaju - put izlaza iz toga....

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?