INTERVJU: BOŽO LJUBIĆ:
Povratak na članak

BiH bi se raspala da nije strane uprave

- Formulu za rješenje ne treba izmišljati, samo 
treba primijeniti iskustva funkcionalnih multietničkih država, kao što su u Europi 
Belgija i Švicarska. Kada bi Flamanci izabrali Valoncima predstavnike, Belgija bi se raspala - rekao je Ljubić

Komentari 13

Avatar error
error
15:09 21.07.2014.

Dobro veli gospodim Bozo Ljubic, ali nije to nista novo, to vec i ptice na grani znaju , svi osim muslimana koji vec 20 godina zele napraviti nemoguce, neku funkcionalnu drzavu u kojoj ce muslimani dominirati i drugim narodima nametatiti svoje podobne hrvate, e nece ici to nikako, jasno je i medjunarodnim lopovima koji su odustali od centralizacije tj islamizaciej bih...Srbi imaju srece jer imaju RS, njima mulsimni ne mogu nametati svoje srbe i tu su u dalekoj predsnosti nad hrvatima u bih, ali polako i hrvtai dolaze na svoje...od ulasak Hravtske u EU polozaj hrvata se mora popraviti jer hravti u HR su slozni da se moraju visa angazirati na ravnopravnosti hravta u bih, to tvde svi od predsjednika yosipovica , sdp, hns, ids d ane spominjem oporbene desne stranke, sto su par navrata i pokazale; nikada vladajuci komunisti predvodjeni sdp nisu se sastali sa famoznimpredstavnicima hrvata u federaciji nego samo sa strankama HNS koje jedino priznaju u bih...i milanovic i yosipovic su kazali sta misle o nametnutoj vlasti u fbih te se nikada nisu susreli sa njima, bas lijepo :) milanovic je rekao lagumdziji da vise ne okupira hravtske pozicije muslimanskim glasovima u predsjednistvu bih kao i vladi fbih, ovja ga je poslusao i sdp ove godine nema kandidata za hravtskog clana predsjednistva...sve dolazi na svoje, samo 10 godina je trebalo muslimanima da shvate da su oni glavni faktor destabilizacije bih...normalno da je bih u dva komad a samo dok je medjunarodna zajednica tu, kad tad ce se povuci a aond amili moji kud koji :))

VL
MI
mensura.ibrahimovic.1
13:49 21.07.2014.

Dobar komentar.....pa sta ako se BiH raspande??? Sta ce biti onda????? nista. Nasim nacionalisticko-fasistickim politicarima i odgovara da se BiH raspadne, pa da oni onda mogu da vladaju u svojim torovima. Velika srbija???heceg bosna??? Islamska drzava???? Joj narode opametite se se vrijeme je da nas ovi politicari vise ne zajebavaju.

VL
ZE
zebac
21:47 21.07.2014.

jedino rješenje svak sebi .gora je od ex yu

VL
H2
hercegovac - 2
17:53 22.07.2014.

Što ovaj nazovimo političar sada pametuje kada je i taj isti svojim radom- neradom kroz tolike godine u politici doprinio ovakvom stanju a posebno na položaju Hrvatskog naroda kao i svi ostali Hrvatski političari kojima je bio samo cilj foteljaja za sebe i svoje "poslušnike" ne mareći za interese naroda kojega zastupaju (sjetimo se samo zadnjih izbora i njegovih riječi : NEDAJTE MU U RUKU OLOVKU...... a nakon izbora zaokret za 360) pa o čemu taj više priča umjesto da se bavi svojim poslom za koji je školovan, a to je poruka za sve Hrvatske političare da ne obmanjuju više svoj narod jer im povijest i Hrvatski narod nikada neće oprostiti i zaboraviti kako su ih zastupali.

VL
AC
amer_c
22:02 21.07.2014.

92-95 ratovali su medjusobno hrvati, srbi i bosnjaci. ratovali su za teritorij. sada ratuju hrvati s hrvatima, srbi sa srbima, bosnjaci sa bosnjacima. rat se vodi oko stolica. politika je unosno zanimanje.

VL
RO
rosa
18:33 21.07.2014.

Prije svega BiH je ovakva zbog BiH "političara" (čitaj demagoga, populista, lopova i kriminalaca). Da su korektniji tzv. domaći političari ne bi "stranci" imali toliko prostora da u BiH sa nižerazrednim i političarima početnicima vrše eksperimente. Ili ipak nisam u pravu. BiH je ovakva jer u istoj živi previše ovaca koje slijepo slušaju "svoje" kretene.

VL
BO
Bosnjak
15:14 21.07.2014.

Koje poredjenje, nevjerovatno ?? Nije samo Belgija nego skoro sve zemlje na svijetu su mjesovite. Zasto Belgija? To je previse, zasto ne Rumunija, Madjarska, Moldavija...I tako smo ispod njihovog standarda i kodexa ! Oni se mogu uzeti za primjer a ne Belgija. Sasvim drugi i neuporediv sklad istorijskih zbivanja Belgije i BiH. Po mentalitetu i inteligenciji i drugom smo nekih par svjetlosnih godina iza njih udaljeni. Da ali u Belgiji ne postoji Republika Valonija-Belgija niti Republika Belgija-Flandija ? Niti susjedne zemlje Francuska i Holandija daju povoda za tako sto. Belgija ostaje Belgija, prepustena sebi da trazi rijesneja unutar Belgije ! Svi imaju Belgijski pasos i ponosni su na to ! Niko ne kaze u Belgiji da im je zastava "krpa". Glavni grad EU Brisel. Po balkanskim standardima i shvatanjima to je paradox. Glavni i jedini problem izmedju njih je jezicna barijera. Jedni govore francuskim drugi holandskim jezikom ali latinsko pismo. A kod nas ? Tko ili ko, juha ili supa, hljeb ili kruh, te cirilica te latinica ? Zaista velika razlika s kojom se na zalost uvijek manipulise obicnim ljudima, nema sta. Kao eto to je sad neka najnovija novina koja je pala sa Marsa. Crta izmedju Valerije i Flandije je "cista". Jedni su na sjeveru zemlje drugi na jugu, jasno razdvojeni. I niko ne pravi halabuku oko toga, nego racionalno traze rjesenja za dobrobit svih Belgijanaca. Kod nas je od naroda ovih ili onih malo tamo, malo dole, malo lijevo malo desno, malo ostrvo ovdje a malo ostrvo ondje. Od 5 reformi za 6 reformu su trebali 50 godina i uspjeli su naci kompromis ALI nisu huskali jedne protiv drugih niti su u licnim nesposobnostima trazli krivca u njima. I sve to tako ali bez ratovanja i huskanja. Znaci civilizovano i u vladi su se trazila rjesenja a narod je zivio u sigurnoj zemlji u kojoj su ljudska prava zagarantovana od kretanja do govora. A kod nas ? Dvije skole pod jednim krovom a u susjedstvu zive komsija do komsije, potok protice kroz oba zemljista ???? Ne osvane ni jedan medijski portal bez uvrijeda. A poruciti kafu tamo gdje se kaze kava moze da ima katastrofalne posljedice pa neka pravo porijeklo ima ta rijec i u arapskom jeziku "qahva" i neka se podrucije u Etiopiji zove Kafa. Sve to nista ne pomaze ako se poruci kao kafa. Daleko smo mi od svega toga. Evo vi gospodine sjedite i zaradjujete place vec decenijama, pa sta ste ucinili. Hocemo li opet o Komsicu ??? Bilo bi smjesno da nije tuzno a i vise od toga, iskreno.

VL
BR
brodarevac
09:56 21.07.2014.

Koliko ste godina bili na vlasti zajedno na kolegama iz HDZa i ostalih stranaka SDA SDP ... i jeste li išta uradili da se ti standardi ugrade ili ste samo gledali svoje džepove i da komšiji crkne krava. Baš vas briga za narod to ste pokazali u ovih 20 godina u kojima ste vladali više od 10 god pa špta ste uradili za narod. I vi i duduk samo pričate kako je BIH nefunkcionalna a muzete (kradete) je i odlučujete dosta više nego Bošnjaci a za nfunkcionisanje se uvjek smatra da su oni drugi krivi. Lako je praviti haos (fizika svako stanje teži maximumu haosa) pokušajte da napravite red ali ne na način ili ćete ovako ili nećete nikako mi ćemo se pripojiti svojoj matici. Nikako da prihvatite da je ovo vaša matica i da ste vi Hercegovci u Hrvatskoj isto kao što je duduk Bosanac u Srbiji

VL
BO
Bosnjak
15:19 21.07.2014.

Belgija ima oko 11,5 miliona stanovnika a BiH sve ukupno "saku jada" ! Jedan veci europski grad...smjesno poredjenje, zaista.

VL
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.