Dalipagić u Beogradu

BiH bi mogla izgradnjom koridora Vc povezati teritorij EU

29.09.2017.
u 10:34

BiH bi mogla financirati koridor Vc putem CEF-a na način da se izgradnjom preostalih dionica na koridoru Vc, poveže teritorij Europske unije, u tranzitu kroz BiH

Zamjenik ministra prometa i veza BiH Saša Dalipagić sudjelovao je u četvrtak u Beogradu na sastanku na visokoj razini o Prometnoj studiji i projektima u makroregiji Dunava.

Sastanak je dio Strategije EU za Dunavsku regiju (EUSDR) prioritetno područje 1b (PA1b): aktivnosti "Poboljšanja mobilnosti i multimodalnosti – cestovne, željezničke i zračne veze".

U razmjeni iskustava i dobrih praksi s predstavnicima zemalja članica Dunavske regije, a koje su ujedno i članice Europske unije, istaknuta je mogućnost da Bosna i Hercegovina, u budućem razdoblju, financira preostale dionice na koridoru Vc, putem Europskog fonda za povezivanje (CEF) na način da se izgradnjom preostalih dionica na koridoru Vc, poveže teritorij Europske unije, u tranzitu kroz BiH (tranzit putem, preko koridora Vc kroz Bosnu i Hercegovinu).

Na sastanku je prezentirana Prometna studija za Dunavsku makroregiju, koja je izrađena od strane EIB-a za potrebe EUSDR PA1b. Studijom su identificirani budući prometni projekti u cestovnom, željezničkom i zračnom prometu koji su relevantni na razinama država članica i koji su značajni za Dunavsku makroregiju. Jedan od predstavljenih projekata u studiji je i dionica autoceste na koridoru Vc, u Bosni  Hercegovini Tarčin – Konjic, koji je podržan od strane Europske investicijske banke.

Osim toga, sudionici su raspravljali predmetnu studiju, s aspekta država članica Dunavske makroregije. 

Dalipagić je u kontekstu predstavljanja projekata država članica, značajnih za Dunavsku makroregiju, pored projekata iz cestovne i željezničke infrastrukture izložio i projekt modernizacije i nadogradnje kapaciteta luke Brčko, koji je podržan od strane WBIF-a na Summitu  održanom u Trstu, u srpnju ove godine. Ovaj projekt je istaknut kao projekt koji će doprinijeti unaprjeđenju i poboljšanju mobilnosti i multimodalnosti u Dunavskoj makroregiji.

Na koncu sastanka na visokoj razini, usvojeni su određeni zaključci, a jedan od njih je i da će predmetna studija biti prekontrolirana od strane država članica EUSDR-a. Također, studija će se prezentirati na narednom forumu financijera organiziranom pod okriljem EUSDR-a, prenosi Fena. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije