ministar Kemal Hrnjić

BiH bi bila gladna kada bi se zabranio uvoz hrane

uvoz
12.01.2024.
u 19:04

U 2022. godini u Tuzlanskoj županiji proizvedena je samo jedna trećina od potrebnih količina mlijeka

Kemal Hrnjić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH, je tijekom izlaganja na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kazao kako bi "ova zemlja bila gladna kada bi se zabranio uvoz".

- Nažalost, slažem se s ministrom jer je zaista takva situacija na terenu. Evo jednog primjera, lokalnog, ali je tako u većem dijelu države. U 2022. u TŽ-u je proizvedena samo jedna trećina od potrebnih količina mlijeka. Zašto se to događa? Razlog je jednostavan, vlasti, bez obzira na to o kojoj političkoj opciji je riječ, ne vode računa o poljoprivredi - kaže za Faktor Eldin Glibanović, predsjednik Udruge proizvođača mlijeka TŽ-a. BiH u odnosu na zemlje okruženja premalo ulaže u poljoprivrednu proizvodnju, ističe Glibanović.

- Hrvatska, zemlja sa sličnom površinom i brojem stanovnika, izdvaja samo za oporavak sektora mljekarstva 700 milijuna eura. S druge strane, u BiH entiteti na ime poticaja u zbroju godišnje isplaćuju nešto manje od 350 milijuna KM. I onda se ne trebamo čuditi kada na policama u prodavaonicama dominira roba iz susjednih zemalja - objašnjava. Naglašava da poljoprivreda u BiH ima potencijal hraniti u znatno većoj mjeri nego što je to dosad, ali...

Ističe kako imamo stručne agronome, sposobne proizvođače, ali bez mnogo više novca iz proračuna crno se piše poljoprivredi u BiH. Prije nekoliko godina troškovi po hektaru od sjetve do žetve iznosili su 1500 KM, a sada su 3500 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?