krhki Daytonski mir

Biden i Merkel mogu pomoći, “novi” Dayton dogovorom triju naroda

daytonski sporazum
02.01.2021.
u 11:39

Četvrt stoljeća nakon potpisivanja sporazuma o miru na prostoru bivše Jugoslavije svima je jasno kako BiH nije na putu izgradnje kohezije i stabilne države, a duhovi prošlosti i ratne pozicije triju naroda drže je zarobljenu u stanju zamrznutoga konflikta. Četvrti “konstitutivni” element, međunarodna zajednica, koja se pristrano ponaša, kao odvjetnik jedne strane, od čimbenika sigurnosti i stabilnosti zbog vojne nazočnosti s početka postala je zbog takvog parazitskog odnosa jednak, ako ne i najveći problem zemlje. 
Sve glasnije najave o raspakiranju sporazuma, kolokvijalno nazvanoga Daytonski sporazum, sa sobom nosi jednako toliko rizika, ali i mogućnosti. BiH i njezini narodi trenutačno podsjećaju na likove iz narodne bajke “Čardak ni na nebu ni na zemlji” u kojoj svi sanjaju bolji život, Europsku uniju, napredak..., a istodobno funkcioniraju izvan prostora i vremena. Po bošnjačkoj politici, raspakiranje Daytona trebalo bi voditi ukidanju entiteta i konstitutivnosti naroda, kod Srba bi takva pustolovina ojačala snage koje zagovaraju odcjepljenje entiteta dok Hrvati, u slučaju gubljenja institucionalnih prava, najmanje što bi tražili jest hrvatska federalna jedinica. Ovaj popis želja čime bi trebale rezultirati promjene Daytona, odnosno njegova aneksa IV., što je Ustav zemlje, a posljedično i Izbornoga zakona Bosne i Hercegovine te brojnih drugih pitanja, predstavlja tek jednu dimenziju ovoga problema s više poznatih ulaznih parametara, ali i bez jedinstvenog odgovora. Naime, jednako tako treba računati da neće sa strane sjediti ni države koje su supotpisale ovaj sporazum, a to su Hrvatska i Srbija. Kada se tome pridodaju razni međunarodni tutori s Istoka i Zapada, onda se čini još teže riješiti ovu jednadžbu. Nakon izbora američkog predsjednika Joea Bidena te nakon najave snažnijeg njemačkog angažiranja i imenovanja novog visokog predstavnika, čini se kako bi se mogli stvoriti uvjeti za novi pošteni dogovor. Za njega je potreban jednak i odmjeren pristup međunarodnih sponzora prema svim stranama. Dogodi li se Dayton 2 s trulim kompromisima kakvi su bili 1995., ova zemlja nastavit će propadati kao i njezini narodi. Građani također. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije