izaslanstvo bih u Afganistanu

Bh. vojnici se dobro uklopili, pomažu i vojnicima iz drugih zemalјa

Afganistan
26.11.2016.
u 13:41

„Način i odgovornost kojima djelujete svjedoči o visokoj razini profesionalne pripremlјenosti. Sve to pokazuje da ste istinski veleposlanici svoje zemlјe“, rekao je Ivanić u obraćanju pripadnicima OS BiH u Afganistanu.

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić nazočio obilјežavanju Dana Oružanih snaga BiH u vojnoj bazi Bagram, u Islamskoj Republici Afganistan. Predsjedatelj Ivanić izvršio je smotru postrojbe Oružanih snaga BiH angažiranih u operaciji potpore miru „Odlučna potpora“, u Afganistanu. Čestitao je časnicima, dočasnicima i vojnicima Dan OS BiH i zahvalio im za snažnu ulogu u očuvanju mira u Afganistanu.

„Način i odgovornost kojima djelujete svjedoči o visokoj razini profesionalne pripremlјenosti. Sve to pokazuje da ste istinski veleposlanici svoje zemlјe“, rekao je Ivanić u obraćanju pripadnicima OS BiH u Afganistanu.

Ivanić je izvijestio pripadnike OS BiH da je Predsjedništvo BiH usuglasilo dokument „Pregled obrane“, koji bi trebao dovesti do bolјe opremlјenosti Oružanih snaga BiH, ali i bolјeg standarda njezinih pripadnika.

Pripadnike Oružanih snaga BiH pozdravili su i zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić i načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč.

Svečanosti obilјežavanja Dana OS BiH nazočili su predstavnici vojski zemalјa koje sudjeluju u operaciji „Odlučna potpora“ u Afganistanu. Na svečanosti je govorio i zapovjednik vojne baze u Bagramu general-bojnik John Thompson
(SAD), koji je izrazio zahvalnost pripadnicima OS BiH i istaknuo njihovu visoku profesionalnost i odgovornost u radu.

U operaciji potpore miru „Odlučna potpora“ u Afganistanu nazočno je 55 pripadnika kontingenta Oružanih snaga BiH. U vojnoj bazi Bagram nalaze se 3 časnika, 10 dočasnika i 32 vojnika, od kojih su 3 žene, te 10 pripadnika (8 časnika i dva dočasnika) u bazi Mazar Sharif na sjeveru Afganistana.

U okviru posjeta, Ivanić i Jeleč razgovarali su prethodno u Kabulu sa zapovjednikom misije „Odlučna potpora“, generalom Johnom Nicolsonom. General Nicolson informirao je Ivanića i Jeleča o jačanju afganistanskih oružanih snaga koje se bore za stabilizaciju stanja u svojoj zemlјi. Zahvalio je BiH za sudjelovanje u operaciji potpore miru u Afganistanu, naglasivši da BiH time šalјe pozitivnu poruku.

Ivanić i izaslanstvo BiH razgovarali su i s general-bojnikom Johnom Thompsonom, zapovjednikom vojne baze u Bagramu u okviru koje djeluje postrojba OS BiH, koji je istaknuo izuzetnu profesionalnost naše postrojbe. General-bojnik Thompson rekao je da su pripadnici Oružanih snaga BiH, osim što su se dobro uklopili, i te kako pomogli i vojnicima iz drugih zemalјa, zbog čega im duguju veliku zahvalnost.

U izaslanstvu BiH, koje od juče boravi u Islamskoj Republici Afganistan su, osim predsjedatelja Predsjedništva BiH dr. Mladena Ivanića, i zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić, savjetnik hrvatskog člana Predsjedništva BiH Igor Planinić, savjetnik bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Selmo Cikotić, savjetnik predsjedatelja Predsjedništva BiH Zoran Đerić, te načelnik Zajedničkog stožera Oružanih snaga BiH general-pukovnik Anto Jeleč, priopćeno je iz Predsjedništva BiH. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije