ruska inspekcija

Bh. voćari kontrolirani do najsitnijih detalja

vocari
Nezavisne
20.08.2016.
u 18:48

Inspektori Federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor Ruske Federacije "Roseljhoznadzor" izvršili su detaljnu dvodnevnu kontrolu bh. proizvođača i tvrtki koje se bave izvozom voća i povrća u Rusiju, te se sada očekuje njihovo konačno izvješće, na osnovu kojeg će biti poznato hoće li BiH ponovnu Rusiju moći izvoziti ove proizvode, pišu Nezavisne novine. 

Naime, oni su i u petak, gotovo cijeli dan, boravili u nadležnim institucijama i obilazili proizvodne kapacitete bh. voćara i povrtara, ali i skladišna postrojenja. U fokusu njihove kontrole bili su proizvođači koji su u proteklom razdoblju značajno povećali količine izvezenog voća i povrća u Rusiju. Takođe, ruski inspektori su od nadležnih institucija i samih proizvođača zatražili i statističke podatke o proizvodnji, uvozu i izvozu voća i povrća iz BiH u posljednjih nekoliko godina, kako bi se uvjerili je li eventualno u proteklom razdoblju bilo reeksporta voća i povrća iz zemalja koje su Rusiji uvele trgovinske sankcije. 

O koliko ozbiljnoj i temeljnoj posjeti se radi, dovoljno govori činjenica da je jedan ruski inspektor plantaže voća u Hercegovini od nekoliko stotina hektara prešao pješke, a nije želio koristiti raspoloživa vozila. 

Nedim Badžak, direktor poduzeća "Jaffa-komerc" Mostar, koje se bavi proizvodnjom voća, rekao je da su ruski inspektori bili kod njih u posjetu u četvrtak, kasno navečer, i da su se zanimali za sve. 

"Inspektor je obišao plantaže, skladišta, zanimalo ga je gotovo sve, od površine zasada, prinosa, preko programa zaštite koje koristimo, zatim fitonadzora, papirologije i svega ostalog", rekao je Badžak. Dodao je da su predstavnici "Jaffa-komerca" dostavili na uvid sve ono što su ruski inspektori tražili. On je izrazio nadu da će ovaj posjet izroditi pozitivan ishod i da će izvoz voća iz BiH u Rusiju ponovno biti omogućen. 

Izaslanstvo ruskih fitosanitarnih inspektora primio je u petak i Stevo Mirjanić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, koji je izrazio zadovoljstvo dolaskom ruskog izaslanstva ističući da je RS stalo da se uspostavi prava, dugoročna gospodarska suradnja s Ruskom Federacijom i da želi da ispunjava sve standarde koje zahtijeva ruska strana. Nakon sastanka sa Mirjanićem, inspektori su otišli u Inspektorat RS, a zatim i Gospodarski institut RS. 

Zanimao ih je rad Fitosanitarne inspekcije i sve procedure koje se primjenjuju u tim institucijama. Potom se rusko izaslanstvo zaputilo u posjet proizvođačima i izvoznicima voća i povrća, kako je bilo planirano, na područje općina Laktaši, Gradiška i Kozarska Dubica. 

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS, rekao je jučer poslijepodne za Nezavisne da kod njega još nisu bili, ali da voćari spremno dočekuju njihov dolazak. Dodao je da se nadaju povoljnom ishodu, ali da će se sve ipak znati kada ruski inspektori sastave izvješće i dostave ga domaćim institucijama. 

Naime, ruska fitosanitarna inspekcija stigla je u BiH u četvrtak.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?