Tvrtka Grizelj

Bh. tvrtka poručuje: Možemo čuvati i transportirati cjepivo i na minus 80 stupnjava

01.12.2020.
u 19:40

Tvrtka Grizelj tvrdi kako posjeduje suustave za transport i čuvanje cjepiva na niskoj temperaturi. O tome su obavijestili nadležne, međutim oni im nisu dali povratnu informaciju s obzirom na to da još uvijek ne znamo koja ćemo cjepiva nabavljati.

Ova tvrtka već sada u BiH ima najmanje 32 komore tzv. minusnog režima za humana cjepiva koje se čuvaju do minus 20 stupnjeva, međutim ne bi predstavljalo problem ni ukoliko bi temperatura trebala biti i do -80 stupnjeva celzijusa, piše Klix.ba. 

Njihovi sustavi i suhi led se koriste za čuvanje ne samo cjepiva, nego i raznih seruma, lijekova, inzulina.

O svojoj mogućnosti sigurnog čuvanja cjepiva, odnosno održavanja temperature i transportiranja su obavijestili entitetska ministarstva zdravstva i zavode za javno zdravstvo, a sa zračnom lukom u Sarajevu su dogovorili kako će im pripremiti komore za čuvanje cjepiva kada stignu.

Tomislav Grizelj, vlasnik tvrtke govori kako je potrebno osigurati i čuvanje, ali i transport te da distributer mora imati najmanje nekoliko mjesta u BiH na kojima će lagerovati cjepiva. 

Grizelj tvrtka pak ima razvijenu namjensku opremu i sustave za transport svih vrsta cjepiva, kapaciteta od pet litara do 100 litara.

"Mi ćemo od Pfizera dobiti njihove kontejnere i u njima će doći cjepiva na temperaturi od -75 stupnjeva, a mi zatim trebamo u njima samo održavati temperaturu", rekao je Grizelj.

Temperatura se održava suhim ledom. On procjenjuje da će na dnevnoj razini biti potrebno oko 100 do 200 kilograma leda, dok oni primjerice mogu dnevno proizvesti i do tone.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?