Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Tvrtka iz BiH dobila posao softverskog upravljanja i nadzora hrvatskih autocesta

23. srpnja 2020. u 09:17 0 komentara 503 prikaza

Bh. tvrtka BS Telecom Solutions iz Sarajeva dobila je vrijedan posao izrade softverskog rješenja za nadzor i vođenje prometa na autocestama u Hrvatskoj vrijedan čak 33,84 milijuna kuna (4,5 milijuna eura).

Posao je dobiven u otvorenom postupku javne nabavke, a dio je europskog projekta CROCODILE 2, kojem je cilj harmonizacija ITS sustava svih subjekata u cestovnom sektoru. Projekt sufinancira Europska unija - Instrument za povezivanje Europe, piše Klix.ba. 

Riječ je o dva ugovora, jedan je s Hrvatskim autocestama (HAC), dok je drugi s naručiteljem Autocestom Rijeka - Zagreb (ARZ), na ukupnoj dužini od 1.087 kilometara.

Mirza Varatanović, CEO u BS Telecom Solutions, za Klix kaže kako je ovo veliki korak u razvoju tvrtke i iskorak ka tržištu Europske unije.

"Naš BS Husky kao ITS softver je regionalni lider i ovo je potvrda te činjenice da nakon Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore nastavlja ekspanziju i na zemlje EU", kaže on uz naglasak kako je predmet projekta samo implementacija softvera, dok su hardverske komponente dio drugih ugovora.

Projektom je predviđena zamjena postojećih sustava integralnom platformom upravljanja i nadzora autocestom - BS Huskey, što je zaštićeni proizvod bh. tvrtke koja je regionalni lider u ovoj oblasti. Ugovorom je obuhvaćeno i uvođenje europskih ITS direktiva i DATEX II standarda u objekte za izvještavanje.

Aktivnosti su vezane za Središnji centar za nadzor i vođenje prometa na cjelokupnoj mreži državnih autocesta u Karlovcu te će biti izvršena nadogradnja i modernizacija ukupno 12 regionalnih centara za nadzor i upravljanje prometom. Ovime bi BS Husky softver nadzirao 1.087 kilometara autoceste, što uključuje i najduže tunele u Republici Hrvatskoj – Sveti Rok i Mala Kapela.

Sve je dio CROCODILE 2 CROATIA projekta u koji su uključeni upravitelji državnih cesta i autocesta, a sve u svrhu osiguranja koordiniranog upravljanja i kontrole prometa, što treba rezultirati visokom kvalitetom usluga informiranja putnika na jednom od najvažnijih cestovnih koridora u Europi.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.