Urod i dvostruko veći nego lani

Bh. šljive sve traženije u Europskoj uniji, najviše ih otkupljuju Nijemci

08.08.2022.
u 21:09

Urod šljiva u BiH odličan je. Prati ga i kvaliteta, a određene količine već su pronašle svoje kupce u zemljama EU-a, posebice Njemačkoj, čiji su trgovački lanci najveći otkupljivači te vrste voća, piše klix.ba. Ovogodišnji prinosi već se ocjenjuju iznadprosječnima. Berba rane čačanske ljepotice nedavno je završena, a uslijedila je sorta stanley, koja je najbrojnija u nasadima, posebice u Tuzlanskoj županiji.

Izvoz

- Ove godine imamo dvostruko veći urod šljive nego lani, kada su nam velike štete nanijeli kasni mraz i niske temperature zraka. Osim uroda, bitno je da nam je ovogodišnja šljiva zdrava i kvalitetna - kaže za klix.ba Suad Selimović, predsjednik Udruge za poljoprivredu i prehrambenu industriju pri GK TŽ-a. Sukladno prinosima, domaće šljive bit će i više nego dovoljne za podmirivanje bh. tržišta, a očekuje se i povećanje količina voća izvezenog u EU. - Prema procjenama, očekujemo kako ćemo ove godine premašiti 8000 t izvezene šljive. Naša šljiva dobro kotira na europskom tržištu zbog velike potražnje, a najveća konkurencija su nam Srbija, Albanija te određenim dijelom Mađarska iako je potvrđeno da mi imamo najbolju kvalitetu - dodaje. Kada je riječ o otkupnim cijenama, ovisno o kvaliteti, one su ove godine od 70 do 80 feninga po kg i riječ je o novcu koji odlazi u ruke proizvođačima, dok otkupljivači, prodavači imaju mogućnost slobodnog formiranja cijena.

Prijevoz

No i šljivarstvo su pogodila enormna poskupljenja repromaterijala, a rast cijena goriva dodatno je utjecao na prijevoz. Tu je i problem s izvozom zbog dugih zadržavanja kamiona na bh. granici. Prema Selimovićevim riječima, vikendima se situacija dodatno usložnjava. - Zbog toga su naši izvoznici bili prinuđeni pronaći alternativnu opciju u kojoj sada šljivu u hladnjače tovare uvečer, zatim se, umjesto na RH, upućuju okolnim cestama na srbijansku granicu, odlaze u Mađarsku te u konačnici dolaze do Njemačke. To u znatnoj mjeri povećava cijenu prijevoza - ističe Selimović. I u Distriktu Brčko zadovoljni su urodom od 25 t po hektaru. - Ove godine urod je veći za gotovo 30% u odnosu na 2021. i značajno je da će sve završiti u izvozu - navodi za klix.ba Ibrahim Tursunović, zamjenik direktora tvrtke Maočanka iz Maoče.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije