Brojni državljani BiH nelegalno dobili otkaz

Bh. radnici u Sloveniji zbog pandemije postali žrtve ucjena i nelegalnih otkaza

25.06.2020.
u 14:54

Za radnike iz BiH put do posla u Njemačkoj, koja je većini san, često je predug, stoga se veliki broj njih odlučio za rad u Sloveniji. Dugi redovi pred slovenskim konzulatom posljednjih godina svjedoci su da radnici iz BiH vjeruju kako je Slovenija za njih obećana zemlja. Krajem prošle godine u Sloveniji je bilo 885.700 radno aktivnih osoba, među kojima i 87.700 stranaca, što znači da je gotovo svaki deseti zaposleni stranac. Najviše ih je iz BiH, oko 42.000. Mnogi od njih gorko su se razočarali, bili žrtve prijevare, izrabljivanja, pa i fizičkog maltretiranja, o čemu su svjedočili u medijima. Posljednjih mjeseci stanje je postalo još i lošije.

Monopol nad radnicima

Veliki dio u ovu je zemlju otišao posredstvom Agencije za rad i zapošljavanje BiH koja im je jamac sigurnosti. No, veliki broj je otišao i preko privatnih posrednika i upravo to je razlog što su bili iskorišteni i prevareni. S pandemijom koronavirusa stanje je postalo još lošije. Savjetovalište za inozemne radnike u Ljubljani zatrpano je pozivima radnika iz BiH i Srbije, kojima poslodavci prijete otkazma ako krenu u matične zemlje. Razlog je odluka Vlade Slovenije da se za putnike iz zemalja koje bilježe veći dnevni rast oboljelih od koronavirusa - BiH, Srbija, Sjeverna Makedonija i Kosovo - uvede obvezna 14-dnevna karantena. Većina poslodavaca zbog ove odluke odlučila je zadržavanje u karanteni tretirati kao “neopravdanu odsutnost s posla”. “Pojedini poslodavci su već dan prije uvođenja obvezne karantene počeli obavještavati radnike da će karantena biti uvedena i da, ako se odluče ići kući, riskiraju otkaz jer će se boravak u karanteni tertirati kao neopravdana odsutnost s posla. Od objavljivanja vijesti u javnosti, za ovim je poseglo sve više poslodavaca koji sada već otvoreno govore radnicima da moraju biti u Sloveniji te da ako razmišljaju o odlasku kući ili godišnjem u nekoj od spomenutih zemalja, moraju dobiti njihov pristanak. Tako smo došli u vrlo čudnu situaciju da poslodavci imaju monopol nad tim kada radnici idu na godišnji odmor i kamo idu”, potvrdio je za Buku Goran Lukić iz Savjetovališta za inozemne radnike. Dodaje i kako se situacija počela komplicirati još prije nekoliko tjedana kada je registrirano dosta slučajeva radnika iz BiH, koje je nakon dolaska u Sloveniju iz BiH, čekala odjava. Kaže i kako je u ovoj situaciji teško dati pravi savjet radniku jer se ovakvo nešto događa po prvi put. Istina, postoji mogućnost da se izbjegne obvezna 14-dnevna karantena ako se priloži negativan test na koronavirus. Međutim, otežavajuća okolnost jest što taj test mora biti urađen u nekoj od zemalja EU-a ili schengenskog prostora.

Pljušte otkazi

Od početka pandemije u Sloveniji ne prestaju pljuštati otkazi bh. državljanima. Sve to se radi nemoralo i nelegalno, posvjedočili su za ATV još u svibnju oštećeni radnici. Na adresu Društva radničkog savjetovališta iz Ljubljane svakodnevno pristiže po nekoliko desetaka ispovijesti prevarenih radnika i molbi za pomoć. Iz Društva kažu: toga je bilo i prije, ali u doba korone imaju još više posla. Više tisuća radnika u Sloveniji je, kazali su, žrtve nelegalnih otkaza.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije