Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bh. parlamentarci uče što su internet, portal i e-mail?

17. prosinca 2015. u 10:16 0 komentara 155 prikaza
e-mail
Foto: Bljesak.info

Kvaliteta informacija, valjanosti i pravovremenost nisu jače strane internet stranica državnih institucija.

Zbog toga je danas Vijeće ministara (VM) BiH zatražilo da se usvoji detaljnu Uputstvu o izradi i održavanju službenih internet stranica institucija BiH. U uputi su parlamentarcima definirani pojmovi kao što su internet, portal i e-mail.

Većina institucija BiH ima vlastite službene web stranice.

Ako isključimo osnove, poput informacija o instituciji, nadležnostima, kontaktu.....malo je onih koje su ažurne po pitanju "vijesti".

Neke tu sekciju nemaju nikako, poput državne Agencije za bilje.
Ili - imaju ali su posljednje priopćenje izdali prije 2 godine – kao što to radi Agencija za sigurnost hrane BiH.

Ima i onih (Agencija za državnu službu BiH) čiji oglasi o polaganju javnih ispita datiraju iz 2009. godine.

Prema mišljenju stručnjaka to govori dvije stvari.

"Izostanak ažuriranih web stranica niza institucija, među njima nekih vrlo važnih, govori pod a) da nemaju osjećaja odgovornosti prema javnosti i pod b) da nemaju što da stave na te web stranice. I onda se postavlja pitanje čemu služe institucije koje javnosti ne mogu godišnje isporučiti jednu novost", pita Adis Arapović iz Centra civilnih inicijativa (CCI).

A pristup tzv. proaktivnog objavljivanja informacija bh. institucije pogotovo ne poznaju. Do informacija se dolazi isključivo individualnim pismenim zahtjevom. Odgovor vrlo često zakasni ili ga nema nikako.

Posljednji izvještaj Ureda za reviziju BiH je pokazao da Institucije BiH putem svojih službenih stranica ne osiguravaju uspješnu komunikaciju između javnosti i administracije.

Portal Javna rasprava ima namjenu da popravi taj dojam. Građani pitaju, parlamentarci odgovaraju. Na postavljeno pitanje: Smatrate li da je rok od 30 dana za dobivanje statusa uzbunjivala predug? Odgovor nisu imali Mladen Bosić, Lazar Prodanović, Borjana Krišto ni Šemsudin Mehmedović. Po pitanju nekih drugih problema bili su "nešto" ažurniji.

Ne bi li uposlene u institucijama BiH pokrenuli na otvoreniji komunikaciju VM BiH je uputilo prijedlog da se usvoji Uputu o izradi i održavanju službenih internet stranica.

U uputi je definirano što je e-mail, portal, internet. Za ove namjene planirana su i dodatna proračunska sredstva. A stranicu mogu održavati "formiranjem posebne organizacijske jedinice, formiranjem web redakcije ili ugovaranjem s pravnim ili fizičkim licima izvan institucije da obavljaju pojedine poslove".

"Ove informacije se u suvremenom društvu savladavaju u predškolskom ili osnovnom obrazovanju, a ovdje ljudi koji upravljaju javnim dobrom ili državnom naredbom VM će morati svladati osnovne elemente informatičke pismenosti. To samo govori da smo mi 20 godina iza vremena u kojem živimo", tvrdi Arapović.

Neki ipak prate trendove, poput Agencije za istragu i zaštitu. Osim web stranice imaju i Facebook, a na obje platforme - iste informacije. Upravo je jedan od nalaza Ureda za reviziju pokazao da je najveći problem institucija kvaliteta informacija koje objavljuju. Češće su to događanja u Agenciji, umjesto planova rada ili izvještaja o radu.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.