pokrenuta istraga

Bh. novinari na meti hakera: Upadaju u mailove i pričaju s kontaktima

hakeri
10.12.2016.
u 14:23

Posljednji slučaj je zabilježen u petak kada je haker "provalio" u službene i privatne mailove novinara dvije redakcije tiskanih medija i zatim njihovim kontaktima slao poruke

Banjolučki novinari u posljednjih nekoliko mjeseci često su na meti hakera koji "provaljuju" u njihove mailove, ali i na društvenim mrežama otvaraju lažne profile s njihovim imenima.

Posljednji slučaj je zabilježen u petak kada je haker "provalio" u službene i privatne mailove novinara dvije redakcije tiskanih medija i zatim njihovim kontaktima slao poruke. Novinari su sve prijavili policiji, piše Blic.rs. 

- Radi se o mailu koji koristim za posao i u petak ujutro sam primjetio da se neke čudne stvari događaju kada sam se ulogirao. Odjednom su se sami počeli otvarati „prozori“ za razgovor i netko je slao poruke u moje ime, iako ja nisam pisao – rekao je jedan od novinara. On je dodao da je haker točno znao kome piše, iako je ime sugovornika bilo pod nadimkom.

- Vjerojatno je duže vreme pratio naše dopisivanje, jer mu je slao slične poruke kao što bih ja. U jednom trenutku rekao je kako je već odavno hakirao mail i da sve prati. Na moje pitanje zašto to radi napisao je „Samo pratim muriju unaprijed“. Zatim mi je počeo slati šifre od osoba s kojim sam razmjenjivao mailove – ispričao je ovaj novinar.

Haker mu je tada promijenio šifru i više nije mogao ući na mail.

- Isti problem imala je i novinarka iz druge redakcije. Sve se događalo isto, slao je poruke njenim kontaktima i pokazivao njihove šifre – kaže ovaj sugovornik.

Još dva novinara iz drugih redakcija imaju probleme s hakerom o kojem su ranije pisali, a koji sada po društvenim mrežama otvara profile na njihova imena i piše razne uvrjedljive komentare.

Zadnji napad hakera prijavljen je banjolučkoj policiji koji su pokrenuli istragu i rade na pronalasku hakera. Prema njihovim riječima sumnjaju kako se radi o hakeru kojem ovo nije prvi napad, već su i ranije prijavljeni njegovi napadi na druge građane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije