Tolksdorf:

Bh. kompanije jako pouzdani partneri njemačkim firmama

Tolksdorf
25.10.2016.
u 18:45

Pomoćnik ministra za bilateralne odnose Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Amer Kapetanović susreo se s predstavnicima Ministarstva ekonomije i industrije Savezne Republike Njemačke koje je predvodio šef odjela za proširenje Europske unije, jugoistočne Europe i Turske Helge Tolksdorf.

Tema sastanka bio je Berlinski proces i dosadašnji rezultati agende infrastrukturnog i političkog povezivanja zemalja zapadnog Balkana.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva za ekonomiju i energetiku SR Njemačke u proteklom razdoblju organizirano je nekoliko susreta njemačkih privrednika s privrednicima iz regije u cilju poslovnog povezivanja i realizacije zajedničkih projekata.

Događaju je prisustvovalo ukupno 96 kompanija iz zemalja zapadnog Balkana, od toga 19 preduzeća iz BiH, te 23 njemačke kompanije iz srodnih proizvođačkih oblasti mašinogradnje, metaloprerađivačke industrije, proizvodnje komponenata za autoindustriju, ako i prerade plastike i gume.

Tolksdorf je naglasio kako su se bh. kompanije do sada pokazale kao jako pouzdani partneri njemačkim firmama, te da se kao rezultat može očekivati povećan interes za poslovnom suradnjom sa firmama iz BiH.

Njemačka i BiH će uskoro poduzeti konkretne aktivnosti na iznalaženju modaliteta koji bi suradnju bh. i njemačkih firmi, zajedničke investicijske planove i plasman na trećim tržištima mogli učiniti još efikasnijim, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?