Reiner u Mostaru

Bh. Hrvati su konstitutivan narod na papiru, jednakopravnost i konstitutivnost provoditi u stvarnom životu

reiner
Foto: Stojan Lasić
1/7
16.05.2016.
u 20:21

Itekako nam je stalo da se ta jednakopravnost i konstitutivnost provodi u stvarnom životu - poručio je Reiner

U sklopu službenog posjeta BiH, predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner posjetio je u poslijepodnevnim satima Mostar gdje se sastao s mostarskim biskupom Ratkom Perićem te posjetio Sveučilišnu kliničku bolnicu Mostar, Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru i Franjevački samostan sv. Petra i Pavla.

Reiner je u izjavi za novinare kazao kako je s hrvatskim, političkim i vjerskim predstavnicima u BiH razgovarao o europskom putu BiH, položaju hrvatskog naroda u BiH, te o gospodarstvu i mogućnostima gospodarske suradnje, javlja Fena.

Istaknuo je kako Hrvatska svesrdno podržava proces ulaska BiH u EU i da će to činiti i ubuduće.

Govoreći o položaju hrvatskog naroda u BiH, Reiner je kazao kako je hrvatski narod konstitutivan narod na papiru, dodavši da je ta konstitutivnost, u smislu jednakopravnosti, ostvarena u političkim sferama za razliku od nekih prijašnjih vremena kada su drugi birali predstavnike hrvatskog naroda.

Prava konstitutivnost i prava jednakopravnost, kako je kazao, će biti tek onda kad prosječni čovjek počne osjećati da je on jednak svima ostalima u smislu natječaja za dobivanje državnog posla, neke stipendije i drugo.

- Itekako nam je stalo da se ta jednakopravnost i konstitutivnost provodi u stvarnom životu - poručio je Reiner.

Govoreći o gospodarskoj suradnji, kazao je kako je BiH u prva tri mjeseca ove godine ponovo postala trgovinski partner Hrvatske broj jedan.

- Razgovarali smo o velikim infrastrukturnim i energetskim projektima na kojima bismo mogli zajedno raditi i za koje vjerujemo da bismo mogli dobiti i značajna sredstva iz europskih fondova, što bi još dodatno učvrstilo naše veze - kazao je Reiner.

Naglasio je kako Hrvatska čvrsto podupire, ne samo cjelovitost BiH, nego i funkcionalnost BiH u svakom smislu.

- Izuzetno nam je drago da je počeo proces približavanja i NATO-u i nadamo se da će se taj proces nastaviti i da će BiH jednog dana postati i članica NATO-a, kazao je predsjednik Hrvatskog sabora koji je prilikom posjeta Filozofskom fakultetu u Mostaru održao predavanje o temi "Uloga parlamenata u multinacionalnim državama".

Reiner će se sutra u Mostaru sastati s predstavnicima Hrvatskog narodnog sabora, a nakon Mostara posjetit će Banju Luku gdje će razgovarati s predsjednikom Narodne skupštine RS-a Nedeljkom Čubrilovićem, banjolučkim biskupom Franjom Komaricom te s političkim predstavnicima Hrvata u RS i predstavnicima hrvatskih udruženja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije