Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bh. građani preko granica prenose od lijekova do mrtvih životinja

Građani često nisu svjesni što se smije prenijeti preko granice, te često nenamjerno krše zakon
20. srpnja 2019. u 20:59 0 komentara 366 prikaza
Foto: Robert Anic/PIXSELL

Svatko tko je ikada prešao preko graničnog prelaza zna da postoje određene procedure koje se moraju ispoštovati, kao i da se određena roba ne smije prenositi, ili barem ne u velikim količinama.

Neki građani zbog neznanja ili, ipak, svjesno preko granice BiH pokušavaju prenijeti nedozvoljene stvari, kao što su primjerice ulovljene životinje, prekomjerne količine cigareta, alkohola i lijekova, pišu Nezavisne novine. 

Prema podacima Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH), u prvih šest mjeseci ove godine Granična policija je na ulazu u BiH zaplijenila 31 ustrijeljenu pticu vrste šljuka, koja je zaštićena bh. vrsta, a nerijetko je ilegalno izvoze u Italiju, gdje jedan obrok od nje iznosi i do 100 eura.

Pored toga, carinici su oduzeli 184 kilograma sira Arla Mozzarella Blok te 310 pakiranja različitih lijekova, kao što su panklav, sumamed, leksaurin i demetrin.

Putnici često nisu upoznati ni koliko cigareta i duhanskih proizvoda mogu prenijeti preko granice, a u UNO BiH podsjećaju da se u BiH može unijeti do 200 cigareta ili do 250 grama duhana za pušenje.

Kada su alkoholna pića u pitanju, može se unijeti samo litar pića koje ima više od 22 posto alkohola, s manjim postotkom najviše dvije litre, a putnici mogu unijeti četiri litre vina i 16 litara piva.

"U osobnoj prtljazi putnici mogu prenijeti robu nekomercijalnog karaktera oslobođenu od plaćanja uvoznih dadžbina u vrijednosti do 600 KM po putniku i danu", rekli su UNO BiH.

Dodaju da se zna dogoditi da građani iz neznanja pokušaju unijeti neke biljke, što također nije dozvoljeno, kao i veće količine tableta za osobnu uporabu.

"Mogu se unijeti male količine bilja i biljnih proizvoda. Unošenje gotovih lijekova za osobne potrebe putnika moguće je u količinama neophodnim za uobičajenu terapiju i to uz posjedovanje odgovarajuće medicinske dokumentacije", objasnili su u UNO BiH.

Napominju kako je važno da građani znaju da su svi koji unose ili iznose gotovinu ili vrijednosne papire u iznosu većem od 10.000 eura dužni prijaviti carinskom organu na svakom graničnom prijelazu u BiH.

Građani često nisu svjesni što se smije prenijeti preko granice, te često nenamjerno krše zakon.

Marko B. iz Prijedora kazao je da na granicama nije imao problema, ali da nije u potpunosti upoznat s tim što je sve dozvoljeno prenijeti preko granice.

"Pošto sam strastveni pušač detaljno sam se upoznao s tim koliko cigareta mogu prenijeti preko granice, a za ostale proizvode nisam baš siguran", kaže Prijedorčanin.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.