Mirovinski fondovi

Bh. fondovi Srbiji dužni 1,2 milijuna, a oni BiH 650 tisuća eura

Zijad Krnjic
01.04.2016.
u 11:09

BiH je imala mnogo više umirovljenika u Srbiji, nego što je ta zemlja imala u BiH, pojasnio je Krnjić

Predstavnici mirovinskih fondova Srbije i Bosne i Hercegovine potpisali su u Beogradu protokol o reguliranju međusobnih obveza, točnije izmirenju dugovanja.

Prema riječima Zijada Krnjića, direktora Federalnog zavoda MIO, koji je bio jedan od potpisnika, ovaj fond Srbiji duguje oko milijun i 250 tisuća eura, a Srbija BiH oko 650.000 eura, piše Faktor. 

- U razdoblju od 1992. godine, do potpisivanja međudržavnog sporazuma između tadašnje SR Jugoslavije i Bosne i Hercegovine, ljudi su starili i odlazili u mirovinu i da oni ne bi trpjeli i u tom razdoblju se isplaćivala mirovina. Sporazumom je tada definirano da se u narednom razdoblju izvrši preračun tko je čijim umirovljenicima isplaćivao mirovine. 

Naime, BiH je imala mnogo više umirovljenika u Srbiji, nego što je ta zemlja imala u BiH, pojasnio je Krnjić po dolasku iz Beograda. 

"Istovremeno smo mi u BiH isplaćivali mirovine stečene u Srbiji", kaže Krnjić za Faktor.

- U principu mi imamo veće financijske obveze prema Srbiji i one iznose otprilike oko miljun i 250 tisuća eura, a Srbija prema nama nekih 650 tisuća eura. Dinamiku daljnjih obveza smo definirali potpisanim protokolom, rekao je Krnjić.

Tomislav Kvesić, samostalni stručni suradnik u Uredu za informiranje Federalnog zavoda MIO, pojašnjava kako se ova problematika regulira već godinama i da nema nikakvih problema.

- Recimo, čovjek je ostvario 15 godina staža u BiH, i isto toliko u Srbiji i onda je Srbija jedno vrijeme plaćala svih tih 30 godina umirovljenicima u Srbiji, dok nije bilo sporazuma. I onda kada se postigao sporazum, mi smo počeli plaćati tih svojih 15 godina, a ujedno i refundirati novac Srbiji, kao i ona nama. Dakle, riječ je o umirovljenicima koji su jedno vrijeme primali mirovinu samo iz jednog fonda bilo BiH ili Srbije, objasnio je Kvesić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije