Bezalkoholno piće "Prime" povlači se iz prometa u Republici Srpskoj

27.11.2023.
u 11:12

Republička inspekcija za hranu povlači sa tržišta Republike Srpske proizvod "Prime Hidration", a u skladu sa Zakonom o hrani kojim je propisano da je zabranjeno prometovati hranu obogaćenu nutrijentima koja nije upisana u odgovarajući registar.

Iz Inspektorata Republike Srpske pozivaju trgovce da, ako do sada nisu informirani o povlačenju proizvoda, ne čekaju dolazak inspektora i samostalno uklone proizvod iz prometa.

Kontrola pet uzoraka bezalkoholnog pića "Prime" pokazala je da deklaracija proizvoda, koja je obilježena na jednom od jezika u službenoj upotrebi u Republici Srpskoj, nije usklađena sa važećom zakonskom regulativom i sa originalnom deklaracijom, odnosno na njoj nisu navedeni svi potrebni podaci.

Utvrđeno je da navedeni proizvod koji se po svom sastavu svrstava u hranu obogaćenu nutrijentima, nije upisan u Registar hrane obogaćene nutrijentima koji vodi Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, a što je zakonska obaveza.

Hrana obogaćena nutrijentima je hrana kojoj se dodaju vitamini, minerali i ostale materije sa određenim hranljivim ili fiziološkim efektom koja nije vitamin ili mineral.

Svaki subjekat u poslovanju hranom prije stavljanja na tržište Republike Srpske hrane za posebne prehrambene potrebe, dodataka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima obavezan je da podnese Ministarstvu zahtjev za upis hrane za posebne prehrambene potrebe, dodatka ishrani i hrane obogaćene nutrijentima u Registar hrane za posebne prehrambene potrebe, Registar dodataka ishrani i Registar hrane obogaćene nutrijentima.

U dijelu ocjene zdravstvene ispravnosti, analizom je utvrđeno da su vrijednosti ispitivanih parametara u granicama referentnih vrijednosti definiranih važećim pravilnicima.

Iz Inspektorata podsjećaju da je kontrolama u prodajnim objektima i prilikom uvoza utvrđeno da se na tržištu Republike Srpske ne nalazi proizvod "Prime Energy" koji je prethodno zabranjen u Sloveniji i Hrvatskoj, a kod kojeg je utvrđeno da u sebi sadrži L-teanin što nije dopušteno u bezalkoholnim pićima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije