Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Bez županija ne može biti dogovora o mehanizmu koordinacije

16. travnja 2015. u 09:10 2 komentara 851 prikaza
ad

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović pozdravio je sadržaj Rezolucije o napretku BiH koju je odobrio Vanjskopolitički odbor Europskog parlamenta, a u kojoj se inzistira na provedbi reformi u toj zemlji na putu prema EU, te ustavnim promjenama na načelima federalizma i ostvarenju jednakopravnosti konstitutivnih naroda. - Rezolucija je apsolutno prihvatljiva i odraz onoga za što smo se zalagali, rekao je Čović nakon susreta s bošnjačkim članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem. Objasnio je da je prošlo previše vremena otkako su se vlasti BiH obvezale na provedbu reformi prema Europskoj uniji u zemlji, a da u međuvremenu nije ništa napravljeno. Istaknuo je kako je prvi uvjet utvrđivanje mehanizma koordinacije. Problem oko mehanizma koordinacije nastao je jer se bošnjačke stranke protive većem utjecaju županija iz Federacije u sustavu odlučivanja, te da se odluke donose preglasavanjem, a ne konsenzusom. Hrvatske stranke odbijaju mogućnost da se poništi ustavna nadležnost županija, dok stranke iz Republike Srpske odbijaju svaku mogućnost donošenja odluka nadglasavanjem.

Poštovati Ustav

“Nema nijednog razloga da ne uspostavimo mehanizam koordinacije, ali koristeći ustavnu strukturu. Ta struktura jest previše složena zbog više razina vlasti, ali ne mogu biti sporne županije. Dok ne nađemo bolje rješenje uređenja BiH, to je jedini izlaz”, rekao je Čović. Objasnio je kako će potaknuti rješavanje ovoga problema tako što će se poštovati sadašnje ustavno ustrojstvo zemlje. Izetbegović je istaknuo kako bi u BiH ponovno nastupile blokade s prekobrojnim koordinacijskim tijelom. “Ne treba nam preveliki mehanizam i nema nikakvih nametanja. Ovlasti županija su jasne i nitko neće donositi zakone uime njih, ali ne može se dopustiti da županije, ili netko drugi, blokiraju pregovore s EU”, rekao je Izetbegović. Pri tome je objasnio da bi se odluke u mehanizmu koordinacije donosile vrlo teško u slučaju da se bude primjenjivalo načelo konsenzusa.

Jednakopravnost naroda

Vlasti BiH obvezale su se visokoj predstavnici EU za vanjsku i sigurnosnu politiku na provedbu brojnih reformi, a zauzvrat bi se ubrzao put te zemlje u Uniju. Novi pristup EU prema BiH utvrđuje provedbu brojnih reformi na uglavnom ekonomskom i socijalnom planu, dok Europski parlament u posljednjoj rezoluciji predlaže i složenije ustavne promjene i nadogradnju Daytonskog sporazuma što bi uključilo i preustroj zemlje na temeljima federalizma te jednakopravnosti svih konstitutivnih naroda.

  • brodarevac:

    Čović od kada je počeo da se bori za vlast pregovara tako što "ili ćete uvažiti zahtjeve hrvatskog pučanstva (čitaj moje) ili nema dogovora" u javnost izlazi sa "što se meni tiče sve se možemo dogovoriti za 5 minuta (čitaj ... prikaži još! ako me poslušaju)" i onda je hrvatsko pučanstvo ljuto kad mu neko pokaže "zube" i kaže nemože tako. Nema vlasti u Mostaru traži sve, nema vlasti u SBK traži puno, a odavno je zaslužio da mu daju besplatan smještaj i hranu.

  • Marko Antonije:

    Prgomet: Zabranjeno (glasno) razmišljanje! Prgomet ,Bandić, Mamići ,Vasimir Brkić, T.Filipović i njih 284.568 Bosanaca koji su oteli radna mjesta Hrvatima u Hrvatskoj. Pokupite i ostale svoje i vratite se u svoju domovinu BiH ! Hvala vam za sve "DOBRO" ako ... prikaži još! ste napravili za Hrvate u Hrvatskoj ! . Vi ste metastaze raka za hrvatsko nacionalno biće u Hrvatskoj i niste dobrodošli. Ova sprdačina sa Bosancem Milanom Bandićem u Zagrebu je samo dokaz toga. On je peti /5/ mandat nazovi Gradonačelnik Zagreba jer su za njega glasovali njegovi Bosanci radi svoje očekivane koristi. Nema više Jugoslavije i Socijalizma ,Tjerate našu hrvatsku djecu u svijet na rad ! Oni su krivi zajedno sa domaćim janjičarima.Karamarko doslovce OBOŽAVA Vasimira i muslimane !