Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu

Bez ustavnih promjena BiH neće moći biti kandidat za EU

23.11.2016.
u 07:00

Željana Zovko prisegnula je jučer u Strasbourgu i postala zastupnica Europskog parlamenta. Na tu je poziciju došla s mjesta veleposlanice Bosne i Hercegovine u Italiji, a nakon što je Davor Ivo Stier postao ministar vanjskih poslova Hrvatske i izašao iz Europskog parlamenta. Zovko je prva europarlamentarka koja je ujedno i državljanka BiH, što će biti od iznimnog značaja za ovu državu.

Što za vas znači biti zastupnica u Europskom parlamentu?

- Prije svega, iznimna je čast i veliki privilegij biti prva Hrvatica iz Bosne i Hercegovine koja sudjeluje kao zastupnica u Europskom parlamentu te predstavljati hrvatski narod. Nesumnjivo, to je i jedan veliki iskorak za mene osobno, u mojoj karijeri te politici koju sam zastupala cijelo vrijeme.

Prvi put i BiH ima svog predstavnika, kakvo to značenje može imati za samu zemlju koja, iako nije članica Europske unije, ima svoga europarlamentarca?

- Po svom podrijetlu, ja sam iz Bosne i Hercegovine i to za samu zemlju znači jako mnogo. Za nekoga tko je tu odrastao, tko je radio u njezinim institucijama i tko najbolje poznaje same težnje i aspiracije BiH prema Europskoj uniji, mislim da ću u tom smjeru imati rezultata. Kao što smo isticali ja i moji kolege iz HDZ-a Hrvatske i u obraćanjima u izbornoj kampanji za Europski parlament, stavljali smo BiH vrlo visoko među prioritete. A to, prije svega, podrazumijeva izgradnju BiH kao jedne normalne, moderne zemlje s vrijednostima Europske unije. I to sve vidim kao veliki korak. No, najvažnije je to što ću raditi timski zajedno s kolegama iz Europske pučke stranke kao najveće grupacije u Europskom parlamentu. I to je najznačajnije da se neće ni oko čega solirati, nego će biti nastavak svega što su zastupali i prethodni kolege u okviru Europske pučke stranke.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
12:07 23.11.2016.

Postoji genijalna fora za sretan život - biti Hrvat iz Bosne i Hercegovine s poltičkom ambicijom. To je ono kad imaš i glavni teren i odmah pored njega rezervni. Prelazak iz jednog u drugi nije prekršaj, nego nešto kao dodatni život, produžetak, mogućnost da nastaviš igrati kao da se ništa nije dogodilo. Baš se gospođa politički našetala, ja sam mislio da ćemo mi u BiH uvoziti Hrvate da bi popunili sve političke fotelje koje him pripadaju a ono ispade obratno. U Hrvatskoj nemaju dovoljno pametnih pa uvoze iz BiH. Samo tako nastavite, zbilja se Hrvatska brine za Hrvate iz BiH.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije