bojkotiranje rada

Bez uspostave Vijeća ministara nema ni zasjedanja Parlamenta BiH

12.04.2019.
u 08:00

Opstrukcije uspostave Vijeća ministara BiH, koje već dulje vrijeme provodi SDA uz suradnju drugih bošnjačkih stranaka, dobili su srpski odgovor kroz bojkotiranje rada Parlamentarne skupštine BiH. Zbog nedolaska zastupnika iz Republike Srpske prekinuta je za jučer sazvana sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, piše Večernji list BiH. 

Odraz volje birača

Ispostavilo se da zasjedanju nazoče svega 22 od 42 zastupnika, a da je među njima samo Adil Osmanović (SDA) iz Republike Srpske. Nitko od preostalih 13 zastupnika iz tog entiteta nije u zakazano vrijeme došao na sjednicu pa je nakon jedne stanke predsjedateljica Zastupničkog doma Borjana Krišto morala prekinuti, odnosno odgoditi zasjedanje. Ona je kazala da postoji kvorum za rad, ali ne i za odlučivanje.

SNSD i Srpski klub ranije su najavili kako neće nazočiti sjednici jer smatraju kako ne postoji razlog da zasjeda Zastupnički dom PS BiH sve do imenovanja mandatara za sastav Vijeća ministara, odnosno odblokiranja rada Povjerenstva za izbor i imenovanje Vijeća ministara BiH. 
- Dok se ne završi imenovanje novog saziva Vijeća ministara BiH, koji će biti odraz volje birača na prethodnim općim izborima, ni jedan od dvaju domova Parlamentarne skupštine BiH nemaju što raditi. Ne odustajemo od tog stava i dok se ne provedu izborni rezultati nećemo sudjelovati u radu - poručio je zastupnik SNSD-a Staša Košarac.

Na dnevnom redu jučerašnje sjednice trebale su biti razmatrane dvije informacije, i to informacija Vijeća ministara BiH o kontroli i upravljanju priljevom masovnog broja migranata i izbjeglica u Bosnu i Hercegovinu, s osvrtom na aktualnu sigurnosnu i humanitarnu situaciju na području Unsko-sanske županije, i informacija Kolegija Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o razlozima neimenovanja članova izaslanstva PS BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe i mogućim posljedicama.

Zanimljivo je da je među onima koji nisu nazočili zasjedanju zastupnik Dragan Mektić iz SDS-a, koji je još uvijek i resorni ministar za migrantsku krizu o kojoj se trebalo raspravljati. On je, kao i nekoliko drugih zastupnika, uključujući njegova stranačkog kolegu Mirka Šarovića, ranije opravdao svoj izostanak.

Odbačen prijedlog

Bez obzira na teme koje se odrede za raspravu, očito je da srpski članovi ni u Zastupničkom ni u Domu naroda nisu spremni na održavanje sjednica dok se ne deblokira izbor Vijeća ministara. SDA i SNSD su, čini se, daleko od dogovora jer je, osim ranijeg problematiziranja, odnose prema integracijama NATO-a povod sporenju i raspodjela pozicija u Vijeću ministara. SNSD traži da sva tri nacionalna bloka dobiju po tri ministarstva, dok SDA želi četvrto ministarstvo za svoj blok, koje bi vjerojatno ustupili novom partneru – DF-u. U tom slučaju Srbi bi ostali s predsjedateljem i samo dva ministra, što im je neprihvatljivo. Odbacili su i prijedlog SDA o uspostavi još jednog državnog ministarstva, kako bi se namirili svi “apetiti”. 
U SNSD-u ističu da bi takav potez bio protuustavan i antidaytonski.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?