Violeta Bulc

Bez trošarina nema 500 milijuna KM sredstava EU

21.07.2017.
u 09:14

Bulc je kazala da investicije u prometnu infrastrukturu zahtijevaju da su projekti dovoljno zreli i spremni za financiranje.

Gotovo 500 milijuna KM koje su Europska unija i njena tijela spremna investirati u Bosnu i Hercegovinu neće biti dostupno sve dok naša država ne pristupi Prometnoj zajednici, ali i dok se ne usvoje zakonske mjere o dodatnim trošarinama na gorivo. Potvrdila je to u intervjuu za Dnevni avaz Violeta Bulc, komesarka EU za mobilnost i promet. 

- Kao što vam je poznato, u Trstu je pet partnera, zemalja zapadnog Balkana, potpisalo ovaj medunarodni ugovor. Usprkos intenzivnim diplomatskim nastojanjima, BiH nije mogla potpisati ugovor na dan summita zbog problema s unutarnjom koordinacijom. Očekujemo da će se ovo pitanje uskoro razriješiti, što bi vam omogućilo da potpišete ovaj medunarodni ugovor i pristupite Prometnoj zajednici - kazala je Bulc.

Po njezinim riječima, proračunska sredstva namijenjena za zapadni Balkan u razdoblju 2014.-2020. godine u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) se raspoređuju kroz godišnje proračune u iznosu od oko 900 milijuna eura. Do 2017. godine (uključeno), Europska komisija je pripremila i usvojila programe pomoći od oko 3,5 milijardi eura, na temelju proračuna izdvojenog za razdoblje 2014.-2020.

- Kad je riječ o implementaciji ovih programa, tipični vremenski okvir je od tri do šest godina (posebno za velike infrastrukturne projekte, iz razumljivih razloga) od trenutka kad se sredstva korisniku stave na raspolaganje. Ovo razdoblje obuhvaća natječajnu proceduru, implementaciju aktivnosti i plaćanja, da se osigura transparentnost u trošenju javnih sredstava i da se osiguraju slobodne i otvorene mogućnosti da poslovna zajednica konkurira za poslove implementacije - rekla je Bulc.

Upitana koliko je od tih sedam milijardi eura namijenjeno za infrastrukturu, odgovorila je da je teško navesti precizne brojke, međutim, generalno promatrano i ovisno od date zemlje, u prosjeku se 30-50 posto izdvojenih sredstava odnosi na projekte infrastrukture.

Odgovarajući na pitanje što će se dogoditi ako Parlament BiH ne usvoji dodatne trošarine, kazala je da investicije u prometnu infrastrukturu zahtijevaju da su projekti dovoljno zreli i spremni za financiranje.

- U tom smislu, neophodno je da zemlja ima neophodni fiskalni prostor da bi osigurala da se, osim EU grantova, koji pokrivaju samo 20 posto ulaganja, mogu iskoristiti i zajmovi međunarodnih financijskih institucija. Dakle, ova četiri projekta mogu dobiti podršku tek nakon usvajanja zakona o trošarinama - zaključila je Bulc.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?