Realizacija financijskoga transfera

Bez potpore FBiH proračuni županija bit će u problemu

13.07.2021.
u 16:58

Dobra vijest za županije stigla je ovih dana s jedne od sjednica Vlade Federacije. Naime, niže razine vlasti, dakle županije i općine, moći će računati na ukupno 230 milijuna maraka pomoći koja je usmjerena za podršku u oporavku od krize te jačanje niza gospodarskih sektora. Od toga iznosa, 30 milijuna KM namijenjeno je općinama i gradovima, dok će ostatak dobiti deset županija, pri čemu su očekivanja kako će i ove godine, baš kao i prethodne, kriterij raspodjele sredstava ostati isti, piše Večernji list BiH. 

Važnost potpore

Ovaj novac bit će iznimno važna financijska injekcija županijskim proračunima koji su, podsjećamo, u problemima zbog činjenice da je naplata prihoda bila nešto lošija uslijed svih poznatih okolnosti. Istodobno, broj obveza prema korisnicima nije se smanjio, a sve to dovelo je do situacije u kojoj su županijske vlasti od početka tražile da se u projekcije federalnog proračuna za ovu godinu uvrste sredstva za pomoć. Sada je to jasno i potvrđeno odlukom Vlade Federacije koja je, usvajajući Ekonomsku politiku Vlade FBiH za razdoblje od 2021. do 2023. godine, definirala i transfer nižim razinama vlasti od 230 milijuna KM koji bi, između ostalog, trebao biti iskorišten za podršku određenim sektorima gospodarstva.

Mijo Stanić, ministar financija Posavske županije, kaže kako računaju na potpore te podsjeća kako su u proračunu Posavske županije već projicirali 7,6 milijuna maraka potpora s viših razina.

- Toliko nam nedostaje. Sve što bude ispod toga iznosa znači da imamo problem - kazao je Stanić, istaknuvši kako računaju na oporavak ekonomije, kao i povećanje prihoda po osnovi neizravnih i drugih poreza, no, svejedno će im nedostajati određeni dio. Kaže kako računaju i na veće iznose s federalne razine jer, kada se ovih 200 milijuna KM raspodjeli na veće županije, neće biti dostatno. Kaže i kako računaju na sredstva MMF-a koja se moraju aktivirati, a koja su stvar dogovora predstavnika te institucije i domaćih političara.

Mirjana Plavčić, ministrica financija Srednjobosanske županije, kazala je u razgovoru za Večernji list kako su sredstva s federalne razine nužna i dobrodošla, naglasivši kako će bez njih proračuni županija biti u problemu u kontekstu izvršavanja obveza. Objasnila je i kako je zbog krize evidentan nedostatak od oko 10% proračunskih sredstava. Podsjetila je i kako su u proračunu Federacije planirana sredstva za pomoć županijama te je navela kako bi bilo dobro da se ti transferi realiziraju što prije, odnosno u srpnju ili kolovozu, što bi onda doprinijelo stabilnosti proračuna. I u Hercegovačko-neretvanskoj županiji očekuju transfere s viših razina vlasti kako bi lakše realizirali sve one financijske obveze koje stoje pred njima. Premijer HN županije Nevenko Herceg naglasio je nedavno za Večernji list kako će pomoć s federalne razine biti nužna kako bi se u ovoj godini riješile sve obveze koje stoje pred županijom.

Pomoć općinama

Te obveze su brojne, a uključuju i niz institucija, pri čemu je Herceg podsjetio i na umanjeno punjenje proračuna zbog krize. Sve zajedno dovoljan je razlog za pomoć s više razine vlasti kako bi se županije što lakše iznijele s obvezama. Istodobno, kad je riječ o općinama i gradovima, iznos od 30 milijuna KM će se podijeliti kroz dvije odluke. Prva će se realizirati kroz tekuće transfere u iznosu od 10,000.000 KM, pri čemu će sve zajednice dobiti 125.000 KM, a druga odluka odnosi se na dodjelu 20 milijuna KM, a ta sredstva bit će utrošena na realizaciju kapitalnih projekata, zahtjeva i inicijativa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?