Republika Srpska

Bez osiguranja za zdravstveno ostaju 52.000 građana

zdravstvo
31.07.2023.
u 08:57

Poslodavcima je ostavljeno prijelazno razdoblje od dva mjeseca, do 31. srpnja, da izmire doprinose za radnike

Još samo do kraja ovoga mjeseca svi će građani RS-a imati pravo na zdravstveno osiguranje, bez obzira na to uplaćuje li im poslodavac redovito doprinose. Naime, sutra prestaje vrijediti odluka Vlade RS-a po kojoj je svim građanima omogućeno zdravstveno osiguranje, a bez kojeg je dio ljudi ostao ukidanjem izvanredne situacije u RS-u. Tih dana građani koji su iznenada doznali da nemaju osiguranje, trudnice, čak i djeca, morali su plaćati punu cijenu zdravstvenih usluga ako su išli liječniku. Poslodavcima je zato ostavljeno prijelazno razdoblje od dva mjeseca, do 31. srpnja, da izmire doprinose za radnike.

- Vlada RS-a donijela je odluku da se za građane koji su ukidanjem izvanredne situacije ostali bez zdravstvenog osiguranja osigura financiranje zdravstvene zaštite do 31. srpnja 2023. Isto tako, tom je odlukom propisano i da su građani i uplatitelji doprinosa dužni u navedenom razdoblju regulirati status u obveznom zdravstvenom osiguranju po pitanju osnove osiguranja i uplata doprinosa - precizirali su ranije iz Zavoda zdravstvenog osiguranja RS-a, iz kojeg su i uputili apel poslodavcima da izmire svoje obveze.

Ukidanjem izvanredne situacije otkriveno je da čak 52.000 građana RS-a nemaju zdravstvenu zaštitu, od čega 48.000 radnika kojima nisu uplaćivani doprinosi. Najveći broj radnika je, ironično, iz zdravstvenog sektora jer su upravno javne zdravstvene ustanove najveći porezni dužnici. Sindikalisti su nedavno rekli da imaju obećanja nadležnih da će njihov problem biti riješen, ali kako - ne znaju. Prema Zakonu o obveznom zdravstvenom osiguranju, uvjet za korištenje prava na zdravstvenu zaštitu na teret obveznog zdravstvenog osiguranja jest redovita uplata doprinosa, bez iznimke.

Podsjetimo, djeca se na zdravstveno osiguranje prijavljuju preko roditelja. Ako se za jednog zaposlenog roditelja ne plaća doprinos, dijete se može prijaviti preko drugog roditelja za kojeg se doprinosi plaćaju. Dijete se može prijaviti na osiguranje po osnovi svojih godina samo ako ne postoji druga osnova, primjerice, ako su oba roditelja nezaposlena.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije