Novo upozorenje

Bez certifikata nema uvoza i izvoza robe životinjskog podrijetla u BiH i iz nje

09 Mar 2006, East Providence, Rhode Island, USA --- The bottling plant of the A.B. Munroe Dairy in East Providence, Rhode Island on March 9, 2006. At a time of mega stores and internet shopping, Munroe Dairy is expanding its home delivery service. --- Ima
02.12.2015.
u 07:00

Početkom 2016. godine najavljen je dolazak čelnika Ureda za hranu i veterinarstvo EU-a Ured za veterinarstvo ovlašten je za kreiranje, tiskanje i izdavanje certifikata za međunarodni promet - izvoz iz BiH

Bez svjedodžbe - certifikata, javne isprave koja sadrži podatke o vlasniku životinje, identitetu pošiljke kao obveznoj oznaci, podrijetlu i zdravstvenom stanju, u budućnosti neće biti moguć uvoz, izvoz ili provoz robe životinjskog podrijetla kroz prostor BiH, piše Večernji list BiH.

Izdavanje obrazaca

Nakon brojnih afera koje su se vezale uz uvoz robe životinjskog podrijetla, iz Ureda za veterinarstvo BiH ponovno preko svojih službi za informiranje obavještavaju sve prometnike, uvoznike, proizvođače kako prilikom svakog uvoza, izvoza ili provoza robe životinjskog podrijetla ona mora imati propisanu međunarodnu veterinarsku svjedodžbu – certifikat kojim se jamči zdravstvena ispravnosti pošiljke, ako to međunarodnim ugovorom nije drukčije određeno. Mjerodavno tijelo u BiH, odnosno ovlaštena osoba koja kreira, tiska i izdaje svjedodžbe - certifikate za međunarodni promet - izvoz iz BiH je Ured za veterinarstvo BiH.

Ono je zaduženo za kreiranje, tiskanje i izdavanje međunarodnih certifikata službenim veterinarima BiH koji imaju ovlasti izdane od Ureda za certifikaciju pošiljki životinjskog podrijetla u skladu s odlukom o zdravstvenom stanju životinja i pošiljaka životinjskog podrijetla u unutarnjem i međunarodnom prometu. Nakon toga službeni veterinar na temelju propisane procedure subjektu u poslovanju izdaje popunjene obrasce certifikata zadužene od Ureda i o istom vodi evidenciju i vrši sve potrebne provjere u cilju pružanja jamstava koje zahtijeva zemlja uvoznica. Uvoz, izvoz i provoz mogu biti obavljeni jedino preko graničnih prijelaza, gdje je organizirana veterinarska inspekcija i kontrola. Spomenimo da do kraja godine BiH mora usvojiti državni zakon o veterinarstvu ako želi izbjeći novu zabranu izvoza mlijeka na prostor država članica EU-a. Početkom 2016. godine najavljen je dolazak čelnika Ureda za hranu i veterinarstvo EU-a, koji će provjeriti je li BiH ispunila sve potrebne uvjete za izvoz mlijeka.

Problemi

"Ured za veterinarstvo je pozicioniran kao odgovorno tijelo za kontrolu kvalitete mlijeka koje ide za EU. Taj ispit smo položili. Vjerojatno je ključni segment na kojem trebamo raditi usvajanje seta zakona, a posebno mislim na zakone o veterinarstvu, o hrani i o poljoprivredi, ali u prvom redu na zakon o veterinarstvu.

To će biti ključna točka za prolaz sljedeće kontrole", objasnio je Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, a njegovu izjavu prenosi TV1. On je očekivao kako će odredbe zakona već biti usuglašene. No, to još nije okončano.

Problem je protivljenje RS-a, kojem je dano do znanja da se ispod minimuma preuzetih obveza ne može ići dalje s uvozom robe na tržište EU-a. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije