ministarska konferencija u Beču

Bevanda: Usklađivanje zakona o računovodstvu značajan korak za jačanje ekonomskog

vjekoslav bevanda
27.04.2016.
u 19:56

Koordinirano usklađivanje zakona o računovodstvu i reviziji u BiH s novim direktivama EU značajan je korak u pravcu pridruživanja i pružanja podrške za jačanje ekonomskog rasta u zemlji, izjavio je ministar financija i trezora BiH, Vjekoslav Bevanda na ministarskoj konferenciji u Beču.

Bevanda je na konferenciji, koju je organizirao  Centar za reformu financijskog izvještavanja Svjetske banke, rekao da je BiH poduzela dodatne korake u smislu opredijeljenosti za članstvo u EU podnošenjem aplikacije 15. veljače.

Ministri financija, viši vladini službenici i predstavnici poslovne, stručne i akademske zajednice iz Europe i centralne Azije uz eksperte ključnih međunarodnih organizacija, okupili su se u Beču na ministarskoj konferenciji, koju svake druge godine organizira Centar za reformu financijskog izvještavanja Svjetske banke, priopćeno je iz Svjetske banke.

Glavna tema konferencije bila je utjecaj kvalitete financijskog izvještavanja na rast investicija i ekonomije.

Tijekom panel-diskusije na viskoj razini je razmatrano kako kvalitetno financijsko izvještavanje može djelovati kao katalizator za povećanje povjerenja, transparentnosti i pouzdanosti, što zauzvrat širom regije stvara povoljan ugođaj za održiv ekonomski rast, otvaranje radnih mjesta i razvoj.

Austrijski ministar financija, Hans Jörg Schelling je putem video-poruke pozdravio oko 250 delegata na ovoj konferenciji, ponovivši podršku njegove zemlje ovom programu i stvaranju povoljnog ambijenta za rast i stabilnost u susjednim zemljama.

Naglašavajući značaj stvaranja prilika za rast i investicije u Europi, zamjenik generalnog direktora Generalne direkcije za susjedstvo i pregovore o proširenju u okviru Europske komisije Katarina Mathernova, istaknula je da pouzdani financijski izvještaji i sustavi izvještavanja olakšavaju investitorima donošenje odluka i omogućavaju bolje kreiranje javne politike.

"Europska komisija je spremna pružiti podršku za uspostavljanje ažurnih sustava financijskog izvještavanja u partnerskim zemljama kako bi pomogla stimulirati i promovirati konkurentnost i rast", navela je Mathernova.

Regionalni potpredsjednik Svjetske banke za regiju Europe i centralne Azije, Cyril Muller, poručio je sudionicima da financijska i infrastruktura tržišta kapitala, koja je usklađena s pravnom tečevinom EU, omogućava lakšu trgovinu i ulaganja.

Skup u Beču pružio je jedinstvenu priliku različitim korisnicima financijskih informacija da razmotre uspješne primjere, kao i dalje aktivnosti potrebne za unapređenje kvalitete, pouzdanosti i raspoloživosti financijskih informacija.

Sudionici su razmatrali i ulogu reforme javnog računovodstva u promociji vladine transparentnosti i odgovornosti, upravljanja rizikom i inkluzivnog rasta.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije