Ministar unutarnjih poslova HNŽ

Bevanda: Imali smo 374 obilaska izolacije i 67 osoba nismo zatekli u kućama

Fena
21.03.2020.
u 13:47

Ministar zdravstva HNŽ-a Goran Opsenica kazao je kako je od danas na području ove županije na snazi mjera zabrane okupljanja više od 10 osoba u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštivanje socijalne distance od dva metra, prenosi N1.

"Restriktivne mjere su najbolji odgovor i iz tog razloga je došlo do svih mjera koje su nepopularne. Svjesni smo kako se osjećaju građani, kao da je to napad na njihove slobode, ali mi kao osobe koje imamo odgovornost procijenili smo da je vrijeme za takve mjere kako bi spriječili ono najgore čega se svi bojimo", rekao je Opsenica.

Istakao je da će od procenta građana koji poštivaju ove mjere ovisiti hoćemo li iz ova izaći oštećeni ili ne. Upozorio je građane da poštuju sve mjere županijskog stožera i ostalih mjerodavnih institucija.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNŽ Nermin Avdić rekao je kako su zaražene osobe dobro, osim jedne koja je u srednje-teškom zdravstvenom stanju. Novozaražene osobe, jedan iz Konjica i jedna iz Mostara, su povezane s postojećim klasterima.

"Ja hoću da počnem ovu konferenciju u smislu jednog pozitivnog podatka. U zadnja 24 sata imamo jednog pozitivnog iz Mostara, jednog iz Konjica. Testirali smo 32 slučaja tako da je to dosta povoljna vijest i da smo na dobrom putu da smo ova dva klastera uspjeli donekle da suzbijemo", kazao je Avdić.

Radi se o jednoj ženskoj osobi iz Mostara i jednom muškarcu iz Konjica. U oba slučaja riječ je o poznatim klasterima u Mostaru i Konjicu.

"Pooštrili smo mjere i svi slučajevi za koje sumnjamo da su bili u kontaktu sa zaraženim, stavili smo ih u izolaciju", rekao je Avdić i zamolio sve one koji su bili u kontaktu s nekim od ovih osoba da ostanu kući i prijave se.

Do sada je na području ove županije 16 potvrđenih slučajeva. Izdato je 813 novih rješenja o izolaciji.

"Urađena su 32 testa jučer, dva su bila pozitivna. Sve prve slučajeve smo slali u Sarajevo testiranja, ali sada ne šaljemo i to rade naše laboratorije kako bismo racionalno koristili resurse", rekao je Avdić.

Ministar unutarnjih poslova HNŽ Slađan Bevanda rekao je kako su se oni za ovu krizu počeli pripremati još u veljači kada su ostvarili određene kontakte i razmjenjivali informacija.

"U kontaktu smo sa svim nadležnim službama koje izdaju rješenja o izolaciji i postupamo po tome. Imali smo 374 obilaska i 67 osoba nismo zatekli u kućama", rekao je Bevanda.

Napomenuo je da na snagu stupila mjera zabrane kretanja maloljetnih i osoba starijih od 65 godina, navodeći kako se iz zabrane izuzimaju hitni medicinski slučajevi.

Upozorio je da su kazne za nepoštivanje mjera do 500 KM ili čak kazne zatvora, ovisi o posljedicama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?