Narodno sveučilište u Livnu upriličilo tradicionalnu Noć otvorenih knjižnica

Besplatno učlanjenje u knjižnicu, prikupljanje i darivanje knjiga

24.04.2023.
u 18:00

- Važno nam je da djecu animiramo, naučimo ih čitati i da im prenesemo naviku o važnosti čitanja i bitnosti knjige kao nezaobilaznog medija, bez obzira na sva ova tehnološka dostignuća, e-knjige, internet... - kaže ravnateljica K

U povodu Svjetskog dana knjige i autorskih prava, koji se obilježava 23. travnja, livanjsko Narodno sveučilište organiziralo je tradicionalnu manifestaciju "Noć otvorenih knjižnica". Svaki 20. posjetitelj dobio je besplatno učlanjenje, a tijekom cjelovečernjeg programa održavale su se i akcije prikupljanja i darivanja knjiga, piše Večernji list BiH.

Svaki put drukčija

Kako se održava od 2013., manifestacija je postala tradicija, a organizatori se trude da svaki put bude drukčija. No, osnovna misija i dalje je ista - popularizacija knjige i čitanja, osobito kod najmlađih, govori nam ravnateljica Narodnog sveučilišta Livno Draga Krešo.

- Važno nam je da djecu animiramo, naučimo ih čitati i da im prenesemo naviku o važnosti čitanja i bitnosti knjige kao nezaobilaznog medija, bez obzira na sva ova tehnološka dostignuća, e-knjige, internet... - kaže ravnateljica Krešo. Viši knjižničar Marko Hrga naglasio je kako uglavnom čitaju učenici koji to moraju, dakle, lektiru, te da je od 500 članova čak 92% učenika, dok je ostatak onih koji vole knjige. Naši sugovornici ističu kako je 80-ih godina bilo i više od 3000 članova, no to se, osobito nakon rata, počelo smanjivati, tako da je i broj upisanih u Gradsku knjižnicu zapravo pokazatelj demografske slike u Livnu. Popularizaciji knjige i čitanja kod mlađe publike zasigurno će pridonijeti i promocija književnog prvijenca Josipa Milanovića "Gromoglasni šapat" upriličena u okviru Noći otvorenih knjižnica u suradnji s HKD-om Napredak. - Želimo promovirati nove, mlade, atraktivne i zanimljive umjetnike, u ovom slučaju to je riječ o mladom književniku koji je jako popularan na društvenim mrežama - kazala nam je Ines Kajić Pervan, predsjednica livanjske Podružnice HKD-a Napredak. - Prvi put imamo malo poznatijeg pisca, Instagram i društvene mreže čine svoje i zasigurno će kod ove publike biti odjeka - kazala je posjetiteljica Ljubica Krišto. Na naš komentar da zahvaljujući društvenim mrežama i "skidanju" lektire s interneta, osoba koja ne čita nema ni bogat vokabular, a često je i na "vi" s gramatikom, mladi pisac odgovara:

Obogatiti vokabular mladih

- Činjenica je da su društvene mreže i internet općenito napravili mnogo štete, da nam je mladost nepismena, ali moj dojam je da pisci koji su prisutni na društvenim mrežama mogu pomoći da današnja mladež bude mnogo pismenija, obogati svoj vokabular i u konačnici dijeli tu ljubav prema pisanoj riječi - kazao je Milanović. A sudeći po reakciji publike, ne sumnjamo da će Josip Milanović u tome i uspjeti s obzirom na to da ima 65.000 pratitelja na Instagramu, da radi s mladima, piše, pleše, putuje i, što je najvažnije, širi ljubav što god radio.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije