Županije s gradovima i općinama rade na demografskoj obnovi

Besplatni udžbenici, niže cijene vrtića, 500 KM za treće i svako iduće dijete dio mjera

vrtić
31.10.2022.
u 08:57

Demografske mjere za opstanak na ovim područjima već neko vrijeme u fokusu su županija s većinski hrvatskim stanovništvom. Milijuni konvertibilnih maraka izdvajaju se za razne poticaje, subvencije… kako bi se olakšao život, ponajprije obiteljima s djecom i mladima, piše Večernji list BiH.

Brojne pogodnosti

U tim odlukama, kojima je cilj demografski oporavak, prednjači Zapadnohercegovačka županija. U ovoj županiji osnovnoškolci već godinama imaju besplatne udžbenike, gradovi i općine sa Županijom subvencioniraju prijevoz svih učenika koji nastavu pohađaju unutar županije. Uz to, Grad Ljubuški je već drugu godinu zaredom osigurao besplatne bilježnice i školski pribor za osnovnoškolce. U ovom gradu roditelji, zahvaljujući subvenciji iz gradskog proračuna, plaćaju najjeftiniji vrtić na području Federacije BiH, a potiče se i rad privatnih vrtića. Mladi bračni parovi koji se u ovom gradu odluče kupiti ili sagraditi nekretninu za stanovanje dobit će iz gradskog proračuna određenu svotu novca, a za taj poticaj izdaja se 200.000 konvertibilnih maraka godišnje. Jedan je ovo od rijetkih gradova u Federaciji BiH koji jednokratnim novčanim iznosom od po 500 KM stipendira sve redovite studente, uključujući i brucoše. Tu praksu uveo je sadašnji gradonačelnik Vedran Markotić. Kada je riječ o Zapadnohercegovačkoj županiji, nedavno je Vlada donijela Zakon o zaštiti obitelji s djecom koji jamči 500 KM mjesečno obiteljima za svako treće i sljedeće dijete do djetetove 7. godine života. Jedna je to od rijetkih županija gdje nezaposlene rodilje već godinama primaju naknadu tijekom djetetovih prvih mjeseci života, kao i jednokratnu novčanu pomoć za opremanje novorođenčeta, kako od Županije tako i od jedinica lokalne samouprave. Od ove godine i učenici osnovnih škola u HN županiji također imaju besplatne udžbenike. Ova županija uvela je i rodiljsku naknadu za nezaposlene majke. Riječ je o iznosu od 400 konvertibilnih maraka, koju će majke, prema novom Zakonu o zaštiti obitelji s djecom, primati punih 12 mjeseci. Uz mjere koje se financiraju iz županijskog proračuna, a koje bi trebale poboljšati pronatalitetnu sliku, jedinice lokalne samouprave, sukladno svojim mogućnostima, nastoje donijeti odluke kojima će olakšati svakodnevicu svojim građanima.

Koliko daju općine

Tako, primjerice, Grad Čapljina, među ostalim, subvencionira kupnju prve stambene nekretnine sa 100 KM po m2. Subvencije se daju za nekretnine do 75 četvornih metara, i to osobama do 35 godina. Na godišnjoj razini iz proračuna ove općine izdvaja se 600.000 KM za subvenciju cijene boravka djece u jaslicama i vrtiću. Također, Čapljina stipendira vrlodobre i odlične studente, studente koji su upisali deficitarne fakultete, odnosno zanimanja, i one koji se ubrajaju u kategoriju socijalno ugroženih. S 50 posto subvencioniraju se i sve Čapljinke i Čapljinci koji upišu doktorski studiji. U Srednjobosanskoj županiji, zahvaljujući inicijativi HDZ-a BiH, usvojen je prijedlog da mladi budu oslobođeni plaćanja poreza prilikom prve kupnje kuće, stana ili zemljišta. U toj županiji tako su poreza na promet prilikom kupnje prve nekretnine, stana, kuće ili zemljišta oslobođene osobe do 40 godina. Ova županija će od početka listopada ove godine svim nezaposlenim rodiljama isplaćivati oko 300 maraka rodiljske naknade mjesečno u trajanju od godinu dana. Kada je riječ o Posavini, Odžak je jedna od općina koja realizira nekoliko procesa u cilju zadržavanja mladih. Roditelji koji imaju prebivalište na području ove općine za svako novorođenče imaju pravo na jednu vrstu novčane naknade u visini od 1000 KM. Kao jedna od olakšica u ovoj županiji nude se u zakup stanovi po povoljnijim uvjetima višečlanim obiteljima slabijeg imovinskog stanja. A građevinsko zemljište po povoljnim cijenama jedna je od značajnih mjera za sve one koji su odlučili živjeti u svojoj lokalnoj zajednici. U HB županiji, među ostalim, od ove godine svi osnovnoškolci imaju besplatne udžbenike, a 400.000 konvertibilnih maraka izdvaja se za sufinanciranje prijevoza učenika srednjih škola.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije