HB županija

Besplatan predškolski odgoj i obrazovanje uspješno se realizira

DJECA
20.01.2016.
u 07:15

Uz pomoć UNICEF-a i financijsku potporu fondacije Dubai Cares u Hercegbosanskoj županiji program besplatnog predškolskog odgoja i obrazovanja djece provodi se već treću godinu za redom.
Njime su obuhvaćena djeca iz svih šest općina, pa tako i onima u kojima bilo kojeg oblika predškolskog odgoja ranije nije ni bilo, piše Večernji list BiH.
Jedna od njih je i općina Bosansko Grahovo. Uputili smo se u taj grad od Livna udaljen nekih osamdesetak kilometara, a budući da u njemu nema dječjeg vrtića naše odredište bila je osnovna škola.
Mališani su nas dočekali pjesmom ‘Padaj, padaj snježiću’, upravo primjerenu i vremenu, budući da su snježne pahulje bile već pokrile zemlju.
Učiteljica/odgojiteljica Nikolina Bokan kazala nam je da je projektom obuhvaćeno 24 djece u dobi od pet i četiri godine, te da su pozitivni pomaci vidni na svakom djetetu.

Djeca dolaze s predznanjem

- Djeca su dosta pripremljenija, učitelji su, isto tako i pedagozi, zadovoljni jer im djeca u prvi razred dođu već s nekim predznanjem. Djeca koju vidite već se drugu godinu pripremaju za školu, kazala nam je Nikolina, a u učionicu je povirio i ravnatelj Osnovne škole “Grahovo“ iz Bosanskoga Grahova, Vojo Marić.
S osmjehom na licu pozdravlja mališane, potvrđuje ono što nam je kazala naša sugovornica te dodaje:
- Razlika je doista velika i ovo je pravi projekt. Ovo ne treba uopće da se gasi, tko i kako pare osigurava, ne znam, ali bi se ovako trebalo i dalje raditi.
Tko, kako i na koji način osigurava novac, doznali smo od Petra Galića, ministra znanosti, prosvjete, kulture i sporta Hercegbosanske županije.
U prvoj godini projekt je, izuzev materijalnih troškova od strane općina (struja, grijanje, voda…), u potpunosti financirao UNICEF, kazao nam je ministar Petar Galić te dodao:
- Ove godine UNICEF sufinancira sa 25.000 konvertibilnih maraka, a Vlada s ostatkom sredstava od nekih 60.000 maraka i već planiramo sredstva za iduću školsku godinu.
Imamo nešto manje od 500 djece u nešto više od 20 skupina na području cijele Hercegbosanske županije.
Ako se tomu dodaju i djeca koja redovito pohađaju vrtiće mogli bismo reći da je pokrivenost predškolskim odgojem u ovoj županiji gotovo stopostotna.
I premda zakon predviđa 150 sati za djecu polaznike, kroz ovaj program im je godišnje omogućeno 300 sati.
Ono što posebno ističemo je i to da su osigurani i asistenti za svu djecu s poteškoćama uključenim u ovaj program.
Projekt je više nego dobro prihvaćen i od strane roditelja preškolske djece, kaže nam Nikolina te dodaje da, pored toga što nešto i nauče, znaju da su im djeca na sigurnom, u toplom, da nisu pred televizorom, te da se kroz igru i učenje socijaliziraju.

Zadovoljni mališani

A i mi smo se uvjerili da mališani uživaju u svakom trenutku.
Nadmetali su se tko će nam pokazati što su naučili, a Milan je bio posebno simpatičan kazavši kako mu je pet godina te da ima sestru koja nema ni jednu godinu. Pokazao je i sliku koju je nacrtao i stavio u kutiju te kazao:
- I ponijet ću je kući i kod seke, i seki ću jednu napraviti kutiju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?