Život beskućnika

Beskućnici u RS-u za smještaj trebaju negativan test na koronu

beskućnik
26.11.2020.
u 08:14

Broj beskućnika u prihvatilištima se povećava u zimskom razdoblju, kada dolazi hladnije vrijeme s oborinama, ali ove godine zbog pandemije, da bi netko bio smješten na toplo, treba mu negativan test na koronavirus, ističu iz centara za prihvat beskućnika u RS-u.

"Ako ne može PCR test, onda mora imati barem brzi test, jer moramo voditi računa tko nam ulazi u ustanovu. Trenutno imamo tri osobe koje su zatečene u skitnji i koja su smještane kod nas", kazala je Nada Jukić, glavna sestra u Gerontološkom centru u Banja Luci, u sklopu kojeg se nalazi Prihvatni centar.

Prema njenim riječima, u zimskom razdoblju, kada su temperature niže, uvijek bude veći broj osoba smještenih u prihvatne prostorije, ali kako kaže, sada je zbog pandemije koronavirusa otežan smještaj osoba zatečenih u skitnji.

"Sada je situacija totalno drugačija. Osobe koje treba smjestiti u naše prostorije moraju prvo otići do Doma zdravlja uraditi brzi test i ako su negativni, primit ćemo ih, jer u slučaju da je osoba pozitivna, ide u bolnicu", objasnila je Jukićeva za Nezavisne novine.

Kako kaže, svi koji dođu u prihvatilište, bilo samostalno ili s preporukom, dobiju istu uslugu kao i stalni stanari Gerontološkog centra.

"Svim korisnicima osiguramo smještaj, hranu, zdravstvenu njegu i zaštitu, usluge socijalnog radnika i kulturno-zabavnog života", rekla je Jukićeva.

Objašnjava da po protokolu osobe u prihvatilištu mogu ostati pet dana, ali da postoje situacije kada im se odobri i dulji ostanak.

"U situacijama kada nam dođe nepoznata osoba moramo istražiti tko je, odakle je i ima li srodnike, a to nekada traje dugo i u tom slučaju oni moraju ostati dok god se ne utvrdi identitet. Tada se ili vraćaju obiteljima ako ih imaju ili u ustanovu ako su tu ranije živjeli. Oni bez podrške obitelji ili sredstava idu na trajni smještaj", objasnila je Jukićeva.

Miroslav Subašić, predsjednik Udruge "Mozaik prijateljstva" u Banja Luci, ističe za "Nezavisne" da ovo udruženje od prošle godine u svom sklopu ima dnevni centar za beskućnike te da je jedno razdoblje on bio zatvoren zbog pandemije.

"Odnedavno smo ga ponovo otvorili, ali na taj način da primimo jednog do dva čovjeka, uz naravno poštovanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Dadnemo im da jedu, okupaju se, ugriju se, a u slučaju da primijetimo da osoba ima neki zdravstveni problem, odmah zovemo Hitnu pomoć", kazao je Subašić.

Iz prijedorskog Centra za socijalni rad ističu da oni imaju prihvatnu stanicu gdje zbrinjavaju osobe koje su zatečene u skitnji na 72 sata, ali da trenutno ne primaju korisnike.

"Nedavno samo imali reviziju koja je utvrdila da prihvatana stanica nije regulirana Statutom, tako da smo morali raditi izmjenu Statuta, ali s obzirom na to da to mora ići na Skupštinu grada, sada čekamo da Skupština zasjeda pa da možemo krenuti s primjenom", kazali su iz Centra za socijalni rad.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije